Κόσμος Δευτέρα 27/05/2024, 21:16
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Έκκληση σε Τόκιο και Σεούλ να αφήσουν τα μέτρα προστατευτισμού

Κίνα: Έκκληση σε Τόκιο και Σεούλ να αφήσουν τα μέτρα προστατευτισμού

Η Κίνα προέτρεψε την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να απορρίψουν τον «προστατευτισμό» και να υποστηρίξουν το ελεύθερο εμπόριο καθώς οι ηγέτες των χωρών συναντήθηκαν σε τριμερή σύνοδο κορυφής στη Σεούλ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ είπε ότι αντιτίθεται στη μετατροπή των οικονομικών και εμπορικών ζητημάτων σε «πολιτικά παιχνίδια ή ζητήματα ασφάλειας», ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γεόλ. Ο Λι είπε ότι οι τρεις χώρες θα πρέπει να βλέπουν η μία την άλλη ως «εταίρους και ευκαιρίες για ανάπτυξη». 

Πρόκειται για την ένατη τέτοια τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, αλλά είναι η πρώτη τους σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, καθώς οι τρεις πλευρές επιδιώκουν να αναζωογονήσουν τους οικονομικούς δεσμούς και την ασφάλεια.

Σε κοινή δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να «θεσμοποιήσουν» την τριμερή συνεργασία πραγματοποιώντας τακτικά την τριμερή σύνοδο κορυφής και τις υπουργικές συναντήσεις.

Συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις συνομιλίες για «επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων» για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με στόχο να είναι «δίκαιη, ολοκληρωμένη, υψηλής ποιότητας και αμοιβαία επωφελής».

Η σύνοδος κορυφής ήταν κρίσιμη για τη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών, ακόμη και αν δεν «μεταφερθεί σε κάποιο είδος συγκεκριμένης πρωτοβουλίας», δήλωσε ο Stephen Nagy, καθηγητής στο International Christian University στο Τόκιο.

Η Κίνα θέλει να παρασύρει τόσο τη Νότια Κορέα όσο και την Ιαπωνία μακριά από τις πρωτοβουλίες που έχουν βάλει στο τραπέζι οι ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά.

«Υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν, υπήρξε τεράστια επιτυχία όσον αφορά τη συνένωση της Σεούλ, του Τόκιο και της Ουάσιγκτον μέσω των αρχών του Καμπ Ντέιβιντ», είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι επιφυλακτική για αυτή τη συνεργασία και θέλει να δημιουργήσει μια «σφήνα» μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. Ιαπωνία.

Η σύνοδος κορυφής λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου η περιφερειακή ασφάλεια βρίσκεται στο προσκήνιο, εν μέσω πυρηνικών και πυραυλικών απειλών από τη Βόρεια Κορέα. Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε σχέδια για εκτόξευση πυραύλου.

Οι τρεις χώρες ζήτησαν από κοινού την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και δεσμεύτηκαν να «καταβάλουν θετικές προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση» του ζητήματος.

Στο οικονομικό μέτωπο, οι χώρες συμφώνησαν να εξασφαλίσουν παγκόσμιους ισότιμους όρους ανταγωνισμού που να είναι διαφανείς για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

«Συμμεριζόμαστε την ανάγκη να συνεχιστεί η επικοινωνία στον τομέα του ελέγχου των εξαγωγών», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά που δεν πρέπει να αγνοήσουν οι δύο χώρες, δήλωσε ο Tobias Harris, αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος Asia στο German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι μια μεγάλη αγορά, δεν νομίζω ότι κανένας από αυτούς είναι σε θέση να εγκαταλείψει την Κίνα ως αγορά για να πωλήσει πράγματα», είπε πριν από τη σημερινή συνάντηση.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 
 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News