Κόσμος Δευτέρα 27/05/2024, 18:45
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: 5.000 βίζες για κατοίκους της Γάζας με συγγενείς Καναδούς

Καναδάς: 5.000 βίζες για κατοίκους της Γάζας με συγγενείς Καναδούς

Ο Καναδάς υπόσχεται ότι θα χορηγήσει προσωρινές βίζες σε 5.000 κατοίκους της Γάζας στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος για τους συγγενείς Καναδών που ζουν στον εμπόλεμο θύλακα, μια προπαρασκευαστική κίνηση σε περίπτωση που μπορέσουν να φύγουν στο μέλλον.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος σε σχέση με τις 1.000 βίζες προσωρινής διαμονής που είχαν χορηγηθεί στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος για τη Γάζα που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

«Ενώ η μετακίνηση από τη Γάζα δεν είναι επί του παρόντος δυνατή, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Με αυτή την αύξηση του ανώτατου ορίου, θα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους καθώς η κατάσταση εξελίσσεται», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Marc Miller.

Ο υπουργός έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η έξοδος από τη Γάζα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Σε μία από τις τελευταίες επιθέσεις του από αέρος προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 45 άνθρωποι σε έναν καταυλισμό με σκηνές στην πόλη Ράφα της Γάζας, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα, προκαλώντας την κατακραυγή των παγκόσμιων ηγετών.

Ο Καναδάς μοιράζεται τα ονόματα των κατοίκων της Γάζας που έχουν περάσει από προκαταρκτικό έλεγχο στις τοπικές αρχές για να διασφαλιστεί η έξοδός τους, δήλωσε ο Μίλερ. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι σημαντικοί στις προσπάθειες του προγράμματος για την επανένωση οικογενειών στον Καναδά, δήλωσε ο υπουργός.

Εκπρόσωπος του Μίλερ δήλωσε ότι ορισμένοι κάτοικοι της Γάζας είχαν φτάσει στον Καναδά στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος ακριβής αριθμός.

Σχεδόν 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας, και περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το 75% του πληθυσμού της Γάζας, έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ UNRWA.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του εκστρατεία μετά την επίθεση μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές.

Το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό του χτυπήματος στη Ράφα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News