Η Ε.Ε. «ζυγίζει» τις κινήσεις της έναντι της AstraZeneca
Κράτη-μέλη μπορεί να κινηθούν νομικά, δήλωσε ο Λετονός ΥΠΕΞ - Κομισιόν: Οι εταιρείες να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους
Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μπορεί να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της AstraZeneca για αθέτηση των συμβάσεων σχετικά με την προμήθεια εμβολίων αν η εταιρεία δεν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε σήμερα ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Εντγκαρς Ρίνκεβιτς, καθώς οι αντιδράσεις για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εντείνονται.
«Το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να αξιολογηθεί, και πρέπει να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των χωρών της Ε.Ε», ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Λετονίας στο Reuters μέσω εκπροσώπου του. Κάθε κράτος της Ε.Ε. έχει ξεχωριστό συμβόλαιο προμήθειας με την εταιρεία.
Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιο της με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, γνωστοποίησε την Παρασκευή στην Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τους συμφωνημένους στόχους προμηθειών έως τα τέλη Μαρτίου.
Η Ιταλία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αναλάβει νομική δράση σε βάρος των Pfizer και AstraZeneca για καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.
Η Ευρώπη απειλεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς χώρες εκτός της Ένωσης, όπως για παράδειγμα η Βρετανία, αφότου η AstraZeneca μείωσε μονομερώς και σημαντικά τον αριθμό των δόσεων που θα παραδώσει στις χώρες-μέλη. Η Ε.Ε. έχει προτείνει τη δημιουργία ενός μητρώου για τις εξαγωγές εμβολίων καθώς επικρατεί απογοήτευση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.
Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε πως οι παρασκευαστές εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τις υποχρεώσεις. «Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων παγκοσμίως κατά του κορωνοϊού. Για να δημιουργήσει πραγματικά ένα παγκόσμιο αγαθό. Τώρα οι εταιρείες πρέπει να το παραδώσουν. Πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους» είπε.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων. «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε. «Δεν υποστηρίζουμε ότι προέχει η Ευρώπη, αλλά ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει το μερίδιο που δικαιούται», πρόσθεσε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News