Κόσμος Δευτέρα 20/05/2024, 15:42
WIKILEAKS

Δικαίωμα έφεσης στον Ασάνζ για την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Δικαίωμα έφεσης στον Ασάνζ για την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, αποφάσισε σήμερα Δευτέρα ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου.

Οι δικαστές επέτρεψαν την άσκηση έφεσης αφού διαπίστωσαν ότι οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με το πώς θα εκδικαστεί η υπόθεση του Ασάνζ σε περίπτωση έκδοσής του δεν ήταν επαρκείς.

Η ακρόαση της έφεσης θα μπορούσε να απέχει μήνες, δήλωσε ο δικηγόρος του Ασάνζ Έντουαρντ Φιτζέραλντ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ασάνζ καταζητείται στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών. Οι κατηγορίες συνδέονται με τη δημοσίευση από το WikiLeaks εκατοντάδων χιλιάδων εμπιστευτικών στρατιωτικών διπλωματικών αρχείων που διέρρευσαν για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο Φιτζέραλντ είπε τη Δευτέρα στο δικαστήριο ότι οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι ΗΠΑ σχετικά με τη δυνατότητα του Ασάνζ να επικαλεστεί το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου ήταν «κατάφωρα ανεπαρκείς», ανέφερε το Reuters.

Η εγγύηση ότι ο Ασάνζ δεν θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή έγινε δεκτή από τον Φιτζέραλντ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν μια «ξεκάθαρη υπόσχεση ότι δεν θα απαγγείλουν κατηγορίες για θανατηφόρο αδίκημα».

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο στο Λονδίνο τη Δευτέρα για να υποστηρίξουν τον Ασάνζ και ξέσπασαν επευφημίες όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστή, όπως έδειξαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νομικής μάχης του Ασάνζ κατά της έκδοσής του, η οποία διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία, ο 52χρονος πέρασε επτά χρόνια αυτοεξόριστος εντός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν πέντε χρόνια σε φυλακή υψηλής ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ασάνζ: Δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ άμεσα αποφάνθηκε το Δικαστήριο του Λονδίνου

Yστατη προσπάθεια του ιδρυτή του WikiLeaks να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ

Τζούλιαν Ασάνζ: Παντρεύτηκε μέσα στη φυλακή – Το ιδιαίτερο νυφικό της συζύγου του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News