Κόσμος Κυριακή 19/05/2024, 21:39
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Εντοπίστηκε το ελικόπτερο λέει αξιωματούχους – Διαψεύδει η Ερυθρά Ημισέληνος

Ιράν: Εντοπίστηκε το ελικόπτερο λέει αξιωματούχους – Διαψεύδει η Ερυθρά Ημισέληνος

Ασαφής παραμένει η εικόνα σχετικά με τις επιχειρήσεις εντοπισμού του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, το οποίο συνετρίβη, αργά το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ πετούσε πάνω από ορεινή περιοχή.

Την ώρα που η κρατική τηλεόραση μεταδίδει πως σωστικά συνεργεία εντόπισαν το αεροσκάφος, η Ερυθρά Ημισέληνος διαψεύδει αυτές τις αναφορές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε σε κρατικό μέσο πως είχε επιτευχθεί επικοινωνία με μέλος του πληρώματος και έναν επιβάτη «αρκετές φορές», χωρίς να προσδιορίσει τα πρόσωπα ή τις χρονικές στιγμές των επικοινωνιών.

Προς το παρόν άγνωστη παραμένει η τύχη του Ιρανού προέδρου που πετούσε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν. 

Τις έρευνες στο βορειοδυτικό Ιράν δυσκόλεψαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με ομίχλη, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση. Η περιοχή της συντριβής βρίσκεται στο δάσος Ντιζμάρ, κοντά στην πόλη Βαρζαγκάν.

Τo αίτημα του Ιράν να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ταχείας χαρτογράφησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήχησε σαν προειδοποίηση ότι το σημείο όπου κατέπεσε το ελικόπτερο όπου επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα μέλη της ηγεσίας της Τεχεράνης δεν έχει βρεθεί. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το ελικόπτερο βρέθηκε αλλά δεν υπήρξε αναφορά στην τύχη των επιβατών.

Η συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσι οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Η κακοκαιρία περιπλέκει και τις επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στα δυτικά μέσα σε πυκνή ομίχλη. ‘Ηταν μέρος συνοδείας τριών ελικοπτέρων που μετέφερε την προεδρική αντιπροσωπεία.

Δύο από αυτά προσγειώθηκαν χωρίς προβλήματα στην Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

“Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Οι ομάδες διάσωσης έχουν φθάσει στην περιοχή… ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, δυσχεραίνοντας την έρευνα”, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση μεταδίδοντας πλάνα από τα δεκάδες ασθενοφόρα που σπεύδουν κοντά στην πόλη Τζόλφα, 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τεχεράνης.

Ο Ραϊσί είχε μεταβεί σήμερα στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερo κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ του Iράν και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV.

Υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, δεκάδες ασθενοφόρα και διασώστες σπεύδουν κοντά στην πόλη Τζόλφα, 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τεχεράνης.

Κι ενώ οι πληροφορίες που μεταδίδονταν νωρίτερα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο απλά για «μία ανώμαλη προσγείωση», το πρακτορείο Reuters επικαλέστηκε ιρανούς αξιωματούχους για να μεταφώσει ότι το ελικόπτερο εντοπίστηκε.

Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν εικόνες από πολίτες που προσεύχονται για την υγεία του προέδρου τους μέσα σε τζαμί.

“Οι προσευχές μας είναι με τον Πρόεδρο Ιμπραίμ Ραίσι” δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα πραγματοποιούσαν κοινή εμφάνιση για τα εγκαίνια φράγματος στην ιρανική επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαιτζάν. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr, ertnews.gr, reuters

Διαβάστε επίσης:

Ατύχημα Ιρανού προέδρου: Παγκόσμια ανησυχία και συμπαράσταση – Η ΕΕ ενεργοποιεί την υπηρεσία Copernicus

Ιράν: Ατύχημα σε κονβόι ελικοπτέρων που μετέφερε τον Ραϊσί – Άγνωστη η τύχη του προέδρου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS