Κόσμος Κυριακή 19/05/2024, 20:58
ΚΟΣΜΟΣ

Ατύχημα Ιρανού προέδρου: Παγκόσμια ανησυχία και συμπαράσταση – Η ΕΕ ενεργοποιεί την υπηρεσία Copernicus

Ατύχημα Ιρανού προέδρου: Παγκόσμια ανησυχία και συμπαράσταση – Η ΕΕ ενεργοποιεί την υπηρεσία Copernicus

Την ανησυχία τους εκφράζουν ηγέτες από όλο τον κόσμο για το ατύχημα στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, όπου εγκαινίασε μαζί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερo κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ των δύο χωρών

Η συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσί οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Η κακοκαιρία περιπλέκει και τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών συνετρίβη σήμερα καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος, και οι διασώστες προσπαθούσαν να φθάσουν στο σημείο του συμβάντος.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. «Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Οι ομάδες διάσωσης έχουν φθάσει στην περιοχή… ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, δυσχεραίνοντας την έρευνα», μετέδωσε τοπικός ρεπόρτερ στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι ομάδες διάσωσης αναμένεται να φθάσουν στο πιθανό σημείο της συντριβής αργότερα, σήμερα το βράδυ.

Ο Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι είναι βαθιά αναστατωμένος. «Σήμερα, αφότου αποχαιρετήσαμε φιλικά τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, είμαστε βαθιά αναστατωμένοι από την είδηση για τη συντριβή κατά την προσγείωση στο Ιράν του ελικοπτέρου που μετέφερε την πλέον υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία», δήλωσε ο Αλίεφ.

«Οι προσευχές μας στον Παντοδύναμο Αλλάχ είναι για τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε. Ως γειτονική, φίλη και αδελφή χώρα, η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί», τόνισε.

H EE και τα κράτη-μέλη της παρακολουθούν στενά την κατάσταση με το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με δήλωσή του στο «Χ» :«Παρακολουθούμε στενά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών αναγκάστηκε να προσγειωθεί απροσδόκητα και η κατάστασή τους δεν είναι ακόμα σαφής. Μαζί με τα κράτη-μέλη και τους εταίρους της ΕΕ παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

 

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις αναφορές σε σχέση με τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό του των Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Παράλληλα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί στενά τις αναφορές για τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Οι αρχές του Ιράκ έδωσαν εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών, στην Ερυθρά Ημισέληνο και σε άλλους αρμόδιους φορείς να προσφέρουν τη βοήθειά τους στο γειτονικό Ιράν και να συμμετάσχουν στις έρευνες μετά τη συντριβή σε ορεινή περιοχή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό του των Εξωτερικών, ανακοίνωσε ιρακινή κυβέρνηση.

Το Κατάρ είναι έτοιμο να παράσχει «κάθε μορφή υποστήριξης» στις προσπάθειες αναζήτησης του Ιράν μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι λυπάται για το ατύχημα με το ελικόπτερο του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι και ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη επαφή με τις ιρανικές αρχές, έτοιμη να παράσχει κάθε αναγκαία υποστήριξη. «Μεταφέρω τις καλύτερες ευχές μου στον γείτονα, φίλο και αδελφό ιρανικό λαό και την κυβέρνησή μας και ελπίζω να λάβω καλά νέα από τον κ. Ραΐσι και την αντιπροσωπεία του το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Ερντογάν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

 

 

Η υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα δηλώνει ότι η χώρα της είναι έτοιμη να παράσχει στο Ιράν όποια βοήθεια χρειάζεται, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να επεκτείνει κάθε αναγκαία βοήθεια στην αναζήτηση του χαμένου ελικοπτέρου και στη διερεύνηση των αιτιών του συμβάντος», ανέφερε η ίδια σύμφωνα με το RIA.

Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη ανησυχία» της μετά την εξαφάνιση του ελικοπτέρου, προσφέροντας τη βοήθειά της στο Ιράν για τον εντοπισμό του. «Επιβεβαιώνουμε ότι το βασίλειο στέκεται στο πλευρό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και ότι είναι έτοιμο να παράσχει κάθε βοήθεια που χρειάζονται οι ιρανικές αρχές», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας που διατηρεί μακροχρόνια αντιπαλότητα με το Ιράν. 

Παράλληλα η ΕΕ ενεργοποιεί την υπηρεσία χαρτογράφησης ταχείας ανταπόκρισης «Copernicus», όπως ενημερώνει ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς με ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «Χ»: «Μετά από αίτημα του Ιράν για βοήθεια, ενεργοποιούμε την υπηρεσία χαρτογράφησης ταχείας ανταπόκρισης «Copernicus», μετά το ατύχημα του ελικοπτέρου που φέρεται να μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών του».

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS