Κόσμος Κυριακή 19/05/2024, 18:18
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Στόχος του νέου προέδρου η επέκταση της «καλής θέλησης» προς την Κίνα και η ειρήνη

Ταϊβάν: Στόχος του νέου προέδρου η επέκταση της «καλής θέλησης» προς την Κίνα και η ειρήνη

Ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν Lai Ching-te θα εκφράσει «συγκεκριμένη» καλή θέληση προς την Κίνα στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα και θα καλέσει και τις δύο πλευρές να επιδιώξουν την ειρήνη, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που έχει ενημερωθεί για το θέμα.

Ο Lai, ο οποίος αναλαμβάνει από την πρόεδρο Tsai Ing-wen έχοντας διατελέσει αντιπρόεδρός της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα πει ότι η Ταϊβάν θα συνεχίσει να προωθεί την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το Πεκίνο θεωρεί την περήφανη δημοκρατική Ταϊβάν ως δικό του έδαφος, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της κυβέρνησης στην Ταϊπέι, και δεν έχει ποτέ αποκηρύξει τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό του.

Ο 64χρονος Lai, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός με το αγγλικό του όνομα William, θεωρείται από το Πεκίνο ως «αυτονομιστής» και η Κίνα έχει απορρίψει τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για συνομιλίες.

Στην ομιλία του, στο προεδρικό γραφείο στο κέντρο της Ταϊπέι, ο Lai θα υποσχεθεί να διατηρήσει το status quo με την Κίνα «να μην είναι ούτε αυταρχική ούτε καταπιεστική», δήλωσε ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Θα καλέσει και τις δύο πλευρές να επιδιώξουν την ειρήνη και την κοινή ευημερία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Lai πρόκειται επίσης να αναφέρει ότι η Κίνα έχει αυξήσει τις στρατιωτικές και διπλωματικές πιέσεις στην Ταϊβάν.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News