Κόσμος Κυριακή 19/05/2024, 13:26
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Διυλιστήριο χτυπήθηκε από ουκρανικά drones – Σταμάτησε τη λειτουργία του

Ρωσία: Διυλιστήριο χτυπήθηκε από ουκρανικά drones – Σταμάτησε τη λειτουργία του

Καταιγισμός ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτέθηκε στη νότια Ρωσία σήμερα Κυριακή, αναγκάζοντας ένα μικρό ανεξάρτητο διυλιστήριο στο Κρασνοντάρ να σταματήσει τη λειτουργία του.

Έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τις εγκαταστάσεις του Σλαβιάνσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς να έχουν αναφερθεί θύματα, ανακοίνωσε η τοπική διοίκηση.

Το διυλιστήριο διέκοψε τις δραστηριότητές του για τη διενέργεια ελέγχων και δεν είναι ακόμη σαφές πότε μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί, ανέφερε το RBC, επικαλούμενο τον επικεφαλής ασφαλείας στο Slavyansk-Eko, τον φορέα εκμετάλλευσης του διυλιστηρίου. 

Το διυλιστήριο, το οποίο επεξεργάζεται 4 εκατομμύρια τόνους αργού ετησίως ή περίπου 80.000 βαρέλια την ημέρα, ήταν ήδη στόχος επιθέσεων με drone το Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 61 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εννέα πυραύλους ATACMS κατά τη διάρκεια της νύχτας, με στόχο κυρίως την περιοχή του Κρασνοντάρ.

Οι ΗΠΑ επέκριναν τα πλήγματα της Ουκρανίας στα ρωσικά διυλιστήρια ότι δημιουργούν κίνδυνο για τις τιμές του αργού πετρελαίου και προέτρεψαν το Κίεβο να επικεντρωθεί σε στρατιωτικούς στόχους.

«Αυτές οι επιθέσεις θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα όσον αφορά την παγκόσμια ενεργειακή κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν την περασμένη εβδομάδα σε ακρόαση της επιτροπής της Γερουσίας. «Η Ουκρανία εξυπηρετείται καλύτερα στο να κυνηγάει τακτικούς και επιχειρησιακούς στόχους που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τον τρέχοντα αγώνα».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News