Κόσμος Κυριακή 19/05/2024, 07:30
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο υπ. Πολέμου απαιτεί σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα, αλλιώς θα παραιτηθεί

Ισραήλ: Ο υπ. Πολέμου απαιτεί σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα, αλλιώς θα παραιτηθεί

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντς ζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο όραμα- προοπτική για τη σύγκρουση στη Γάζα, που μεταξύ άλλων θα καθορίζει ποιος θα κυβερνά το έδαφος αυτό μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκαντς δήλωσε ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου. Εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, είπε ο Γκαντς, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του συντηρητικού πρωθυπουργού.

«Οι όροι που έθεσε ο Μπένι Γκαντζ είναι ξεκάθαρες λέξεις των οποίων το νόημα είναι ξεκάθαρο: το τέλος του πολέμου και η ήττα για το Ισραήλ, η εγκατάλειψη των περισσότερων από τους ομήρους, η Χαμάς άθικτη και η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. 

Ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να καταστρέψει μαχητικές μονάδες της Χαμάς στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας – μια επιχείρηση που έχει ήδη αναγκάσει μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιους να τραπούν σε φυγή – και ο Νετανιάχου ήταν αγανακτισμένος που εν μέσω των μαχών ο Γκαντζ απειλεί να διαλύσει το υπουργικό συμβούλιο.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Γκαντζ και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ μόλις και μετά βίας μιλούσαν με τον Νετανιάχου τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τη διαχείριση του πολέμου και τον τρόπο με τον οποίο έχει αποξενώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του, οι οποίοι αντιτίθενται στην επιχείρηση Ράφα.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ σήμερα Κυριακή, μετά την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία. Στόχος να προωθήσει μια συμφωνία που θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά θα απαιτούσε για τους Παλαιστίνιους μια πορεία προς την εθνότητα – έναν όρο που ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα απορρίψει.

Ο Γκαντζ απάντησε στον Νετανιάχου σε μεταγενέστερη δήλωση, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος και οι Σαουδάραβες δεν το απαιτούν».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News