Κόσμος Παρασκευή 17/05/2024, 21:00
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Σε «δίνη» πολλαπλών κρίσεων λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές

Μακρόν: Σε «δίνη» πολλαπλών κρίσεων λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε την εβδομάδα με άνεση, δείχνοντας στη διεθνή επιχειρηματική ελίτ στο Παλάτι των Βερσαλιών πώς κατάφερε να μετατρέψει τη Γαλλία σε πόλο έλξης για τις επενδύσεις τους. 

Ωστόσο, ολοκληρώνει την εβδομάδα βυθισμένος σε κρίσεις, από τις ταραχές στη Νέα Καληδονία μέχρι τις διαδηλώσεις στις φυλακές της Γαλλίας, την απόδραση κρατουμένου και τα στοιχεία της ανεργίας που δείχνουν τις ζοφερές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μακρόν. 

Η αντιμετώπιση όλων αυτών των κρίσεων σε πολλαπλά μέτωπα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τον Γάλλο ηγέτη, καθώς αγωνίζεται να βρει τρόπο για να βελτιώσει τις προοπτικές του στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε τρεις εβδομάδες. Το εκλογικό αποτέλεσμα είχε ήδη κριθεί αντανακλώντας μια χαμένη μάχη στην προσπάθεια να περιοριστεί η άνοδος της πρώην ακροδεξιάς αντιπάλου του, της Μαρίν Λεπέν.

Με τις δημοσκοπήσεις να λειτουργούν ως προάγγελος για το 2027, όταν η Γαλλία θα επιλέξει νέο πρόεδρο, η Λεπέν θα μπορέσει να αψηφήσει τον Μακρόν και να ζητήσει βουλευτικές εκλογές, εάν το κόμμα του ηττηθεί σημαντικά.

Σε λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Εθνική Συσπείρωση, με επικεφαλής τον προστατευόμενο της Λεπέν, Τζόρνταν Μπαρντέλα, θα κερδίσει με περίπου διπλάσιο ποσοστό από το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν.

        Η Αναγέννηση του Μακρόν ακολουθεί το κόμμα της Λεπέν στις δημοσκοπήσεις

Source: Ipsos-Fiducial

Η κυβέρνηση του Μακρόν αναγκάστηκε να κηρύξει την Τετάρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Νέα Καληδονία, γαλλική κτήση στον Ειρηνικό Ωκεανό, μετά από βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας. Αυτό έγινε την επόμενη μέρα μετά τον θάνατο δύο δεσμοφυλάκων και τον τραυματισμό τριών από βαριά οπλισμένους επιτιθέμενους, απελευθερώνοντας έναν κρατούμενο. Τη νύχτα της Παρασκευής, η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνδρα που προσπαθούσε να βάλει φωτιά σε συναγωγή στη Ρουέν.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι η δημόσια τάξη είναι ένα πολύτιμο αγαθό που δεν είναι πλέον εξασφαλισμένο και ότι η γαλλική κοινωνία μπορεί να διολισθήσει σε εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη βία», δήλωσε ο Μπαρντέλα σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Μια δημοσκόπηση σε 1.005 ενήλικες από την Odoxa-Backbone για λογαριασμό της Le Figaro στις 15 και 16 Μαΐου έδειξε ότι το ζήτημα της ασφάλειας ανέβηκε τρεις θέσεις από το Σεπτέμβριο στην τρίτη θέση σε μια κατάταξη με τις πιο σημαντικές ανησυχίες για τους Γάλλους ψηφοφόρους. Ενώ λίγοι θεωρούν ότι άλλα κόμματα θα τα κατάφερναν πολύ καλύτερα, το 70% δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον Μακρόν και την ομάδα του για την αντιμετώπιση της ανασφάλειας στην κοινωνία. 

Κόστος διαβίωσης και ασφάλεια βασικές ανησυχίες για τους Γάλλους ψηφοφόρους

Source: Odoxa-Backbone

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τη δυνατότητα δαπανών συνεχίζουν να υπερισχύουν εκείνων που αφορούν τον νόμο και την τάξη. Τα οικονομικά ζητήματα θα ήταν το δυνατό σημείο του Μακρόν, όμως η Λεπέν εκμεταλλεύτηκε την αύξηση του κόστους διαβίωσης τον περασμένο χρόνο, λέγοντας ότι οι φιλικές προς το επιχειρείν μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν αποδίδουν οφέλη στους εργαζόμενους.

Η υποτονική ανάπτυξη έχει επίσης χρησιμοποιηθεί από την Λεπέν, καθώς υπονομεύει τα σχέδια του Μακρόν τόσο να αποκαταστήσει τα δημοσιονομικά όσο και να συνεχίσει να μειώνει την ανεργία. Η κατάσταση ανάγκασε την κυβέρνησή του να ανακοινώσει περαιτέρω περικοπές δαπανών νωρίτερα φέτος, με τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας στον ορίζοντα.

Ο Μακρόν επρόκειτο να παρουσιάσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αυτή την εβδομάδα για την ανάκαμψη της οικονομίας, όμως η κατάσταση σε επίπεδο ασφαλείας καθυστέρησε τις ανακοινώσεις.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News