Κόσμος Τετάρτη 15/05/2024, 22:30
ΚΟΣΜΟΣ

Φίτσο (Σλοβακία): Τι γνωρίζουμε για την απόπειρα δολοφονίας του

Φίτσο (Σλοβακία): Τι γνωρίζουμε για την απόπειρα δολοφονίας του

Ο πυροβολισμός του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο σήμερα Τετάρτη αποτελεί την πρώτη απόπειρα δολοφονίας σε βάρος Ευρωπαίου εθνικού ηγέτη από το 2003, όταν σκοτώθηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς.

Με τον Φίκο, 59 ετών, να αντιμετωπίζει σοβαρά για τη ζωή του τραύματα, η επίθεση εγείρει ερωτήματα όχι μόνο για τη χώρα του αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Σλοβακία είχε διαφορές υπό την ηγεσία του Φίτσο.

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο;

Ο Φίτσο ηγείται του κόμματος Smer από την ίδρυσή του το 1999. Είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας από τότε που ιδρύθηκε μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί στο παρελθόν εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά, επέστρεψε όμως στην εξουσία για τέταρτη θητεία ως πρωθυπουργός τον Οκτώβριο. Το κόμμα του ηγείται ενός τριμερούς συνασπισμού που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ΕΕ και έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση.

Τι γνωρίζουμε για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Φίτσο;

Ο Φίτσο περπατούσε μέσα στο πλήθος μετά τη σύγκληση κυβερνητικής συνεδρίασης στην πόλη Χάντλοβα στην κεντρική Σλοβακία όταν αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν τέσσερις πυροβολισμούς και είδαν τον πρωθυπουργό να πέφτει στο έδαφος. Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία. Η κυβέρνηση είπε ότι ο Φίτσο νοσηλεύεται «σε σοβαρή κατάσταση» σε ένα κοντινό νοσοκομείο στην Μπάνσκα Μπίστριτσα. Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας στην Μπρατισλάβα ανέστειλε τη συνεδρίασή του καθώς ηγέτες σε όλο το πολιτικό φάσμα επέπληξαν την επίθεση, την πρώτη του είδους της στην ιστορία της χώρας. 

Τι σημαίνει αυτό για τη Σλοβακία;

Η απόπειρα δολοφονίας έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης πόλωσης στην πολιτική της Σλοβακίας, με τους αντιπάλους να κατηγορούν τον Φίκο ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κράτος μαφίας. Οι σύμμαχοί του κατηγορούν την αντιπολίτευση και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι προκαλούν ρήγμα στην χώρα. Σε ένδειξη της τεταμένης ατμόσφαιρας στη χώρα, ορισμένοι από τους συμμάχους του Φίκο είπαν μετά τον πυροβολισμό ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι και τα «φιλελεύθερα» μέσα ενημέρωσης είχαν αίμα στα χέρια τους.

Τι σημαίνει αυτό το περιστατικό για την Ευρώπη;

Από τότε που επέστρεψε στην εξουσία, ο Φίτσο έχει ευθυγραμμιστεί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν καλώντας την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία. Έχει εξοργίσει το κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ και τους συμμάχους της επικρίνοντας τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και λέγοντας ότι σκοπεύει να εξομαλύνει τους δεσμούς με τη Μόσχα. Ο Όρμπαν καταδίκασε τον πυροβολισμό του Φίτσο ως «ειδεχθή επίθεση εναντίον του φίλου μου» σε μια ανάρτησή του στο Χ. Οι ηγέτες της ΕΕ έσπευσαν επίσης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Φίτσο και τον λαό της Σλοβακίας μετά το περιστατικό.

Είναι ο Φίτσο δημοφιλής στη Σλοβακία;

Ο Φίτσο παραιτήθηκε το 2018 ως απάντηση στις μαζικές διαδηλώσεις για τον θάνατο ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε τη διαφθορά στη χώρα και την αρραβωνιαστικιά του. Η επιστροφή του στην εξουσία εδραίωσε τη δύναμη του στους θεσμούς του κράτους τον Απρίλιο, όταν η χώρα εξέλεξε έναν από τους στενούς του συμμάχους, τον Πίτερ Πελεγκρίνι, πρόεδρο. Η νίκη του Πελεγκρίνι ερμηνεύτηκε ως έκφραση δημόσιας υποστήριξης για την ατζέντα του Φίτσο. Ως πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο Πελεγκρίνι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην προώθηση μιας αμφισβητούμενης αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος από τον Φίτσο, η οποία σήμανε τον κώδωνα κινδύνου στην ΕΕ.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News