Κόσμος Δευτέρα 13/05/2024, 11:28
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Παραμένει ο χαρακτηρισμός «εξτρεμιστικό» για το AfD

Γερμανία: Παραμένει ο χαρακτηρισμός «εξτρεμιστικό» για το AfD

Ανώτατο γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας μπορούν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως δυνητικά εξτρεμιστικό κόμμα, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρούν το δικαίωμα να το υποβάλλουν σε παρακολούθηση.

Τόσο το κόμμα όσο και η οργάνωση της νεολαίας του, η Junge Alternative (JA), έχουν χαρακτηριστεί ως «ύποπτες ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις».

Το κόμμα, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων σε πολλά ανατολικά κρατίδια που διεξάγουν εκλογές αργότερα φέτος, έχει βρεθεί υπό αυξημένο έλεγχο λόγω φερόμενων ρατσιστικών σχολίων μελών του και ισχυρισμών ότι φιλοξενούσε κατασκόπους και πράκτορες της Ρωσίας και της Κίνας στους κόλπους του.

Ο εν δυνάμει εξτρεμιστικός χαρακτηρισμός σημαίνει ότι το κόμμα μπορεί να παρακολουθείται κρυφά, μεταξύ άλλων μέσω υποκλοπών και στρατολογημένων πληροφοριοδοτών εντός του κόμματος. Δικαστήριο της Κολωνίας απέρριψε για πρώτη φορά την προσφυγή του κόμματος εναντίον αυτού το 2022. Η σημερινή απόφαση από ανώτερο δικαστήριο στο Μίνστερ επικυρώνει την εν λόγω διαπίστωση.

«Η απόφαση επιβεβαιώνει αυτό που λέμε εδώ και χρόνια: το AfD είναι ένα ακροδεξιό κόμμα που θέλει να αποδυναμώσει τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Felix Kolb, επικεφαλής της ομάδας υπεράσπισης κατά του εξτρεμισμού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News