Κόσμος Σάββατο 4/05/2024, 15:37
LE MONDE

Ένοπλοι έκλεψαν 66 εκατ. ευρώ από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα

Ένοπλοι έκλεψαν 66 εκατ. ευρώ από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα

Το πρωί της 16ης Απριλίου, υπάλληλοι στο κεντρικό υποκατάστημα της Τράπεζας της Παλαιστίνης στην πόλη της Γάζας παρατήρησαν ότι είχε ανοίξει μια τρύπα στην οροφή του θησαυροφυλάκιου. Μια άγνωστη ένοπλη ομάδα είχε εισέλθει λίγες ώρες νωρίτερα στην τράπεζα, στην καρδιά της συνοικίας Ριμάλ, η οποία πριν από τον πόλεμο ήταν η πιο εύπορη στον παράκτιο θύλακα.

Οι εγκληματίες πήραν 2,8 εκατομμύρια ευρώ σε ισραηλινά σέκελ. Οι λεπτομέρειες αυτής της ληστείας αναφέρονται σε έγγραφο με ημερομηνία 20 Απριλίου που έστειλε η Τράπεζα της Παλαιστίνης σε ορισμένους από τους διεθνείς εταίρους της και το οποίο έλαβε η Le Monde.

Ομάδες ένοπλων Παλαιστινίων, μια εκ των οποίων φέρεται ότι πρόσκειται στη Χαμάς, έκλεψαν τον Απρίλιο συνολικά 66 εκατομμύρια ευρώ από τα χρηματοκιβώτια πολλών τραπεζών στη Γάζα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο ισραηλινός στρατός «κατέσχεσε (στη Γάζα) ένα σημαντικό χρηματικό ποσό» που ανήκε στην Τράπεζα. Η Le Monde επικαλείται ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία τον Φεβρουάριο ανέφεραν ότι κατασχέθηκαν χρήματα που αντιστοιχούσαν σε «πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» ώστε να μην πέσουν στα χέρια της Χαμάς.

Στο ρεπορτάζ περιγράφονται επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Παλαιστίνης, λόγω του πολέμου, να προστατεύσει τα χρήματά της αλλά και το πόσο δύσκολο είναι για τους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε ρευστό χρήμα. Μόνο δύο ATM λειτουργούν ακόμη, στη Ράφα και το Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, όταν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μαρτυρίες κατοίκων που επιβεβαιώνονται από τα βίντεο ασφαλείας, κάνουν λόγο για ένοπλους μασκοφόρους οι οποίοι στέκονται δίπλα στα ΑΤΜ και ζητούν ένα ποσοστό από τα χρήματα που σηκώνουν οι καταθέτες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News