Κόσμος Πέμπτη 2/05/2024, 14:50
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η αστυνομία διαλύει φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό διαμαρτυρίας στο UCLA

ΗΠΑ: Η αστυνομία διαλύει φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό διαμαρτυρίας στο UCLA

Εκατοντάδες αστυνομικοί με κράνη εισέβαλαν σε κεντρική πλατεία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας UCLA στο Λος Άντζελες νωρίς το πρωί της Πέμπτης για να διαλύσουν καταυλισμό διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων, στον οποίο επιτέθηκαν το προηγούμενο βράδυ υποστηρικτές του Ισραήλ.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυξανόμενη ένταση στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, όπου οι διαμαρτυρίες για τη διεξαγωγή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις φοιτητών μεταξύ τους αλλά και με τις αστυνομικές αρχές.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν σε ζωντανή σύνδεση έξι διαδηλωτές υπό σύλληψη, γονατισμένους στο έδαφος, με τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ακούστηκαν δεκάδες δυνατές εκρήξεις από εκρηκτικά κρότου λάμψης ή χειροβομβίδες αναισθητοποίησης που έριξε η αστυνομία.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν αυτοσχέδιες ασπίδες και ομπρέλες, προσπάθησαν να εμποδίσουν την προέλαση των αστυνομικών ενώ φώναζαν «σπρώξτε τους πίσω» και αναβόσβηναν φακούς στα μάτια των αστυνομικών. Άλλοι στην απέναντι πλευρά του στρατοπέδου τα παράτησαν γρήγορα και τους είδαν να απομακρύνονται με τα χέρια πάνω από το κεφάλι τους υπό αστυνομική συνοδεία.

Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός KABC-TV εκτίμησε ότι 300 έως 500 διαδηλωτές είχαν ταμπουρωθεί μέσα στον καταυλισμό, ενώ περίπου 2.000 ακόμη είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα οδοφράγματα σε ένδειξη συμπαράστασης.

Η αστυνομία παρέμεινε επί ώρες περιμετρικά, προτού τελικά αρχίσει να εισβάλλει βίαια στον καταυλισμό γύρω στις 03:15 τοπική ώρα (10:15 GMT), γκρεμίζοντας τα οδοφράγματα και συλλαμβάνοντας τους καταληψίες που αρνούνταν να φύγουν. 

Πριν από την επέμβαση, η αστυνομία προέτρεψε τους διαδηλωτές με επανειλημμένες ανακοινώσεις μέσω μεγαφώνων να εκκενώσουν τη ζώνη διαμαρτυρίας, η οποία καταλάμβανε μια πλατεία περίπου στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου ανάμεσα στο εμβληματικό αμφιθέατρο Royce Hall με τους δίδυμους πύργους και την κύρια προπτυχιακή βιβλιοθήκη.

Μια ομάδα αστυνομικών του Λος Άντζελες που μπήκε για λίγο σε μια γωνιά του καταυλισμού κατακλύστηκε από τους διαδηλωτές και αναγκάστηκε να υποχωρήσει, προτού φτάσουν ενισχύσεις με λεωφορεία περίπου μια ώρα αργότερα.

Μέλη της φιλοπαλαιστινιακής ομάδας δήλωσαν ότι τους πέταξαν πυροτεχνήματα και ότι τους χτύπησαν με ρόπαλα και ξύλα. Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου κατηγόρησαν για την αναταραχή «υποκινητές» και υποσχέθηκαν να διενεργήσουν έρευνα.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε για δύο ή τρεις ώρες μέχρι νωρίς το πρωί της Τετάρτης πριν η αστυνομία αποκαταστήσει την τάξη. Εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ επέκρινε αργότερα ως «απαράδεκτη» την «περιορισμένη και καθυστερημένη αντίδραση των δυνάμεων επιβολής του νόμου στην πανεπιστημιούπολη» στις ταραχές.

Διαμαρτυρίες σε όλες τις ΗΠΑΗΠΑ: Η αστυνομία διαλύει φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό διαμαρτυρίας στο UCLA-1

Αξιωματούχοι του UCLA δήλωσαν ότι η πανεπιστημιούπολη, στην οποία φοιτούν σχεδόν 52.000 φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών υποτρόφων, θα παραμείνει κλειστή, εκτός από περιορισμένες λειτουργίες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι διαμαρτυρίες ακολουθούν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας και την επακόλουθη ισραηλινή επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μαθητές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις ή έστησαν σκηνές σε δεκάδες σχολεία στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απαιτώντας από τα σχολεία να αποεπενδύσουν από εταιρείες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Ισραήλ. Πολλά από τα σχολεία έχουν καλέσει την αστυνομία για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες.

Οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έχουν αντιμετωπιστεί από αντιδιαδηλωτές που τις κατηγορούν για υποκίνηση αντιεβραϊκού μίσους. Η φιλοπαλαιστινιακή πλευρά, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων που αντιτίθενται στις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα, λένε ότι χαρακτηρίζονται άδικα ως «αντισημίτες» επειδή ασκούν κριτική στην κυβέρνηση του Ισραήλ και εκφράζουν την υποστήριξή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η δράση της αστυνομίας το βράδυ της Τετάρτης ήρθε μια ημέρα μετά τη σύλληψη από την αστυνομία στη Νέα Υόρκη φιλοπαλαιστινιακών ακτιβιστών που κατέλαβαν ένα κτίριο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και απομάκρυναν μια σκηνή από την πανεπιστημιούπολη της σχολής Ivy League.

Η αστυνομία συνέλαβε συνολικά περίπου 300 άτομα στο Κολούμπια και στο Σίτι Κόλετζ της Νέας Υόρκης, δήλωσε ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς. Σε πολλούς από τους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για καταπάτηση και εγκληματική βλάβη.

Ενενήντα φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές – φοιτητές και ξένοι – συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ στο Νιου Χαμσάιρ την Τετάρτη, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα του Ανόβερου. Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκληματική καταπάτηση και αντίσταση κατά της αρχής.

Το θέμα έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με τους Ρεπουμπλικανούς να κατηγορούν ορισμένους διοικητικούς υπαλλήλους πανεπιστημίων ότι κάνουν τα στραβά μάτια στην αντισημιτική ρητορική.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News