Κόσμος Δευτέρα 29/04/2024, 15:56
ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της χώρας (SNP), Humza Yousaf της Σκωτίας, πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών αργότερα φέτος. Η κίνησή του αναμένεται να δώσει ώθηση στους Εργατικούς, ανοίγοντας περαιτέρω την πόρτα στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου να ανακτήσει έδαφος στις πρώην εστίες του στη Σκωτία.

Προηγήθηκε μια εβδομάδα χάους που προκλήθηκε από την ακύρωση της συμφωνίας συνασπισμού με τους Πράσινους της Σκωτίας, μετά από μια διαμάχη για τους στόχους της κλιματικής αλλαγής. Στη συνέχεια δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να επιβιώσει από την ψήφο δυσπιστίας εναντίον του που αναμένεται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Παραιτούμενος λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αφότου αντικατέστησε τη Nicola Sturgeon, ο Yousaf δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για κάποιον άλλο να ηγηθεί της Σκωτίας.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η αποκατάσταση της σχέσης μας πέρα από το πολιτικό χάσμα μπορεί να γίνει μόνο με κάποιον άλλον στο τιμόνι», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός του στην ηγεσία του SNP.

Η τύχη του SNP έχει κλονιστεί λόγω ενός σκανδάλου χρηματοδότησης και της παραίτησης της Sturgeon από την ηγεσία του κόμματος πέρυσι. Υπήρξαν επίσης εσωτερικές διαμάχες σχετικά με το πόσο προοδευτικό πρέπει να είναι το πρόγραμμά του, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει ξανά ψηφοφόρους.

Παγιδευμένος ανάμεσα στην υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης συνασπισμού και στις απαιτήσεις ορισμένων εθνικιστών να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις για την αναγνώριση του φύλου και να επικεντρωθεί εκ νέου στην οικονομία, ο Yousaf δεν μπόρεσε να βρει μια ισορροπία που θα του εξασφάλιζε την επιβίωσή του.

Χάνει την εξουσία μετά από 17 χρόνια

Το SNP χάνει τη λαϊκή υποστήριξη μετά από 17 χρόνια επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα ξεπέρασε το SNP στις προθέσεις ψήφου για τις εκλογές στο Ουεστμίνστερ για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

Η ανάκαμψη των Εργατικών στη Σκωτία προστίθεται στην πρόκληση που αντιμετωπίζει το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, το οποίο υπολείπεται κατά πολύ των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας έχει πλέον 28 ημέρες για να επιλέξει νέο πρωθυπουργό πριν από την αναγκαστική διεξαγωγή εκλογών, με τον πρώην ηγέτη του SNP John Swinney και την πρώην αντίπαλο του Yousaf στην ηγεσία Kate Forbes να θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι. Εάν το SNP δεν μπορέσει να βρει νέο ηγέτη που να έχει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, θα διεξαχθούν εκλογές στη Σκωτία.

Ο Yousaf, ο πρώτος μουσουλμάνος επικεφαλής κυβέρνησης στη σύγχρονη Δυτική Ευρώπη, διαδέχθηκε τη Sturgeon στην πρωθυπουργία τον Μάρτιο του 2023. Κάποτε εξαιρετικά δημοφιλής, η Sturgeon έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης του κόμματος με τον σύζυγό της, ο οποίος κατηγορήθηκε αυτόν τον μήνα για υπεξαίρεση κεφαλαίων. Και οι δύο αρνούνται τα αδικήματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News