Κόσμος Κυριακή 28/04/2024, 17:36
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ

Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ προτού εξαπολύσει εισβολή στη συνοριακή πόλη Ράφα στη Γάζα, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να εκκενώσει Παλαιστίνιους αμάχους από τη Ράφα και να επιτεθεί στα στρατεύματα της Χαμάς εκεί, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ισραηλινής άμυνας την Τετάρτη, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις για ανθρωπιστική καταστροφή.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια επιχείρηση στη Ράφα χωρίς ένα κατάλληλο και αξιόπιστο ανθρωπιστικό σχέδιο.

«Μας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα πάνε στη Ράφα μέχρι να έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε πραγματικά τις προοπτικές και τις ανησυχίες μας», είπε ο Κίρμπι στο ABC.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή την επόμενη εβδομάδα. Ο Κίρμπι είπε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός με την Ουάσιγκτον να θέλει να διαρκέσει για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Εντωμεταξύ, αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί το Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς.

«Αυτό που ελπίζουμε είναι ότι μετά από έξι εβδομάδες προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, μπορούμε ίσως να έχουμε κάτι πιο διαρκές», είπε ο Κίρμπι, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός των φορτηγών βοήθειας στα βόρεια της Γάζας άρχισε να αυξάνεται.

«Οι Ισραηλινοί άρχισαν να τηρούν τις δεσμεύσεις που τους ζήτησε να τηρήσουν ο πρόεδρος [των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν]», είπε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους πολίτες και τους ξένους εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για να υποστηρίξουν το Ισραήλ στον πόλεμό του ενάντια στους μαχητές της Χαμάς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Στο Κάιρο τη Δευτέρα αντιπροσωπεία της Χαμάς – Συζητήσεις για κατάπαυση πυρός

Κατζ: Μια συμφωνία για τους ομήρους θα σταματούσε την επιχείρηση στη Ράφα

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για την επιχείρηση στη Ράφα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News