Κόσμος Σάββατο 27/04/2024, 21:57
ΚΟΣΜΟΣ

Κατζ: Μια συμφωνία για τους ομήρους θα σταματούσε την επιχείρηση στη Ράφα

Κατζ: Μια συμφωνία για τους ομήρους θα σταματούσε την επιχείρηση στη Ράφα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανασταλεί η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα εάν υπάρξει συμφωνία για απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατάει η Χαμάς, άφησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ.

Η αναφορά του έγινε καθώς οι διεθνείς διαμεσολαβητές πιέζουν για μια συμφωνία ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στους έξι μήνες καταστροφικών συγκρούσεων στη Γάζα και να γίνει απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που συνελήφθησαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, που πυροδότησε τον πόλεμο.

«Η απελευθέρωση των ομήρων είναι η κορυφαία προτεραιότητα για εμάς», δήλωσε ο Ισραέλ Κατζ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, ενώ σχολίασε πως σε περίπτωση συμφωνίας προς μια τέτοια κατεύθυνση το Ισραήλ θα αναστείλει την προγραμματισμένη επιχείρηση επέμβασης στη Ράφα. 

Το Ισραήλ θεωρεί πως η πόλη Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο, έχει στρατηγική σημασία για την έκβαση του πολέμου, πιστεύοντας ότι εκεί «κρύβονται» χιλιάδες μαχητές της Χαμάς.

Νωρίτερα το Σάββατο, η Χαμάς δήλωσε ότι έλαβε την επίσημη απάντηση του Ισραήλ στην τελευταία της πρόταση κατάπαυσης του πυρός στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ και ότι θα τη μελετήσει πριν υποβάλει την απάντησή της.

Την Πέμπτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 17 χώρες απηύθυναν έκκληση στη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους της ως διέξοδο για τον τερματισμό της κρίσης.

Η Χαμάς θέλει να μετατρέψει οποιαδήποτε συμφωνία σε μόνιμο τερματισμό των συγκρούσεων – χωρίς επίσημη ειρήνη, καθώς η ισλαμιστική ομάδα έχει ορκιστεί στην καταστροφή του Ισραήλ. Το Ισραήλ σκοπεύει να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να διαλύσει τις κυβερνητικές και στρατιωτικές ικανότητες της Χαμάς.

Περισσότεροι από 130 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται σε αιχμαλωσία στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Καθώς η Χαμάς δημοσίευσε ένα νέο βίντεο που δείχνει δύο από τους ομήρους να εκλιπαρούν για την απελευθέρωσή τους και να στέλνουν αγάπη στις οικογένειές τους, χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News