Κόσμος Δευτέρα 15/04/2024, 08:32
ΚΟΣΜΟΣ

Η κούρσα για να αποτραπεί ένας ευρύτερος πόλεμος στη Μ. Ανατολή

Η κούρσα για να αποτραπεί ένας ευρύτερος πόλεμος στη Μ. Ανατολή

Το μπαράζ των πυραύλων και drones που εκτοξεύτηκε από το Ιράν προς το Ισραήλ ήταν αυτή η άμεση σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων της Μέσης Ανατολής που πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός κανονικού πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως πίσω από τον πρωτοφανή χαρακτήρα της επίθεσης, κρύβονταν καλά ενορχηστρωμένα διπλωματικά σήματα, που επέτρεψαν και στις δύο πλευρές να μιλήσουν για επιτυχία, κάτι που σύμφωνα με το Bloomberg, αυξάνει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης χωρίς να την καθιστά σίγουρη.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το 99% των πυραύλων και των drones καταρρίφθηκε και κανένας Ισραηλινός δεν σκοτώθηκε, αφού το Ιράν είχε δώσει σήμα εδώ και ημέρες για την επίθεση. Η Τεχεράνη είπε ότι έδωσε το μήνυμά της, βάζοντας στον «πάγο» την  πορεία προς μια ευρύτερη σύγκρουση.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πίεζαν επίσης να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, με αλλεπάλληλες επαφές την Κυριακή.

Παρ’ όλα τα βήματα προς το χείλος του γκρεμού που έχουν γίνει από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, το εβραϊκό κράτος και οι αντίπαλοί του έχουν καταφέρει να μην φτάσουν την κατάσταση στην καταστροφή, έστω και εάν η βία έχει εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Αυτό που άλλαξε το Σαββατοκύριακο είναι ότι οι τελευταίες διπλωματικές προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που μέχρι τώρα επικεντρώνονταν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα, στοχεύουν πλέον να διασφαλίσουν ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι μετρημένη, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπαν στο πρακτορείο ότι ενώ η επίθεση προοριζόταν να είναι θανατηφόρα και καταστροφική, η Ουάσιγκτον προτρέπει το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα.

Η ανησυχία, ωστόσο, είναι ότι η λογική μπορεί να μην επικρατήσει, λέει μία από αυτές τις πηγές. Πράγματι, ένας απρόβλεπτος παράγοντας είναι η πίεση που ασκείται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από τους σκληροπυρηνικούς στην κυβέρνησή του. Βέβαια, η επιτυχία του στην απόκρουση του ιρανικού χτυπήματος ενισχύει την θέση του.

Η επίθεση από το Ιράν ήταν με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη ώστε να περιοριστεί η ζημιά, είπε στο Bloomberg ο Sanam Vakil, διευθυντής του Προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Chatham House. Ωστόσο, είπε, «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο».

Αυτή η επίθεση του Ιράν ήταν μια δραματική κλιμάκωση, με την Τεχεράνη να χτυπά απευθείας για πρώτη φορά, καθώς εδώ και δεκαετίες βασιζόταν στα χτυπήματα δια αντιπροσώπων (proxies) όπως είναι η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, στο πλαίσιο ενός σκιώδους πολέμου με το Ισραήλ, που αποτελεί τον βασικό αντίπαλό της στην περιοχή.

Με το τεράστιο μπαράζ, το Ιράν έδειξε ότι είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο το στρατιωτικά ανώτερο Ισραήλ, κάτι που καμία άλλη δύναμη δεν τολμούσε να κάνει για δεκαετίες. Οι ΗΠΑ μετέφεραν πλοία και αεροπλάνα στην περιοχή και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν στην προστασία του Ισραήλ. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιορδανία.

Για τον Νετανιάχου, που εδώ και μήνες δέχεται κλιμακούμενη δημόσια κριτική (από τον Τζο Μπάιντεν μεταξύ άλλων) για τη θανατηφόρα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου αποτελούν και μια επίδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ και των συμμάχων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που είχαν προειδοποιήσει τις ημέρες πριν από την επίθεση ότι η κατάσταση ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, ανακουφίστηκαν που η άμυνα του Ισραήλ λειτούργησε και η ζημιά δεν ήταν χειρότερη. Και κάλεσαν το Ισραήλ -δημοσίως και κατ’ ιδίαν- να αντισταθεί στην επιθυμία για αντίποινα εναντίον του Ιράν ή τουλάχιστον να διατηρήσει την όποια απάντηση αρκετά περιορισμένη ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση.

Το Ισραήλ κατέστησε σαφές στις ΗΠΑ την Κυριακή ότι δεν αναζητά σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Προς το παρόν, η επίθεση του Σαββατοκύριακου δείχνει ότι όσα εμπόδιζαν το Ιράν να διευρύνει τη σύγκρουση με το Ισραήλ σε έναν κανονικό πόλεμο, εξακολουθούν να ισχύουν, σημειώνει το Bloomberg.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ισραήλ: Το πολεμικό συμβούλιο διαφωνεί για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων

Capital Economics: Τι σημαίνουν οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή για την παγκόσμια οικονομία

G7: Προειδοποιούν για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης περιφερειακής κλιμάκωσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News