Κόσμος Τρίτη 26/03/2024, 14:16
WIKILEAKS

Ασάνζ: Δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ άμεσα αποφάνθηκε το Δικαστήριο του Λονδίνου

Ασάνζ: Δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ άμεσα αποφάνθηκε το Δικαστήριο του Λονδίνου

Ο ιδρυτής της πλατφόρμας WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα μπορεί να συνεχίσει τον νομικό αγώνα του κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, με βάση την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα Τρίτη.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ επιδιώκουν να παραπέμψουν τον 52χρονο Ασάνζ σε δίκη για 18 κατηγορίες, βάσει του νόμου περί κατασκοπείας όλες, εκτός από μία, που αφορούν τη δημοσιοποίηση από το WikiLeaks εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ.

Το Δικαστήριο του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παράσχουν περισσότερες διαβεβαιώσεις. Οι δικηγόροι του Ασάνζ υποστηρίζουν ότι η δίωξή του έχει πολιτικά κίνητρα. 

Νέα ακρόαση τον Μάιο

Εάν δεν υπάρξουν οι διαβεβαιώσεις από τις αμερικανικές αρχές, τότε ο Ασάνζ θα λάβει άδεια να ασκήσει έφεση. Νέα ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαΐου.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι αποκαλύψεις των WikiLeaks έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των πρακτόρων τους και πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την εγκληματική του δράση.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ αντίθετα, χαιρετίζουν τη δράση του, θεωρώντας τον «αντισυστημικό ήρωα» που διώκεται παρά το γεγονός ότι είναι δημοσιογράφος, επειδή αποκάλυψε φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ο Ασάνζ κατηγορείται επειδή έχει δημοσιεύσει «αδιακρίτως και εν γνώσει του» τα ονόματα των πηγών του και πως δεν διώκεται για τις πολιτικές του απόψεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Yστατη προσπάθεια του ιδρυτή του WikiLeaks να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ

Ρεπόρτερ: Από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα

Τζούλιαν Ασάνζ: Παντρεύτηκε μέσα στη φυλακή – Το ιδιαίτερο νυφικό της συζύγου του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News