Κόσμος Παρασκευή 8/03/2024, 18:47
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Κοινή δράση 18 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση σπανίων νόσων

Κομισιόν: Κοινή δράση 18 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση σπανίων νόσων

Μια νέα κοινή δράση (JARDIN) εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τη βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και της περίθαλψης ασθενών με σπάνιες νόσους σε ολόκληρη την Ένωση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα ενσωματώσει τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς (ΕΔΑ) στα εθνικά συστήματα υγείας: τα ΕΔΑ είναι εικονικά δίκτυα εξαιρετικά εξειδικευμένων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης απ’ όλη την Ευρώπη, τα οποία αντιμετωπίζουν πολύπλοκες ή σπάνιες νόσους και παθήσεις που απαιτούν εξαιρετικά εξειδικευμένη θεραπεία ή ειδικές γνώσεις και πόρους.

Η κοινή δράση φέρνει σε επαφή όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και τη Νορβηγία και την Ουκρανία, και θα εξετάσει θέματα όπως οι θεραπευτικές μέθοδοι για τους ασθενείς και η διαχείριση δεδομένων σε περιπτώσεις σπάνιων νόσων. Θα προετοιμάσει επίσης το έδαφος για ακόμη πιο αποτελεσματική, αποδοτική και βιώσιμη συνεργασία στο μέλλον. Για την περίοδο 2024-2027, η δράση θα λάβει 15 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health) και 3,75 εκατ. ευρώ από τα κράτη μέλη.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας είναι αποφασισμένη να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον για τους ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες νόσους. Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα πρωτοβουλία για τη βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και της περίθαλψης των ασθενών που ζουν με τέτοιες παθήσεις. Τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου μας και αυτή η νέα δράση, ενσωματώνοντας τα δίκτυα αυτά στα εθνικά συστήματα υγείας, θα φέρει έμπειρους γιατρούς πιο κοντά στους ασθενείς και θα δώσει τη δυνατότητα στις εξειδικευμένες γνώσεις να φτάσουν σε όλη την ΕΕ. Όσον αφορά τις σπάνιες νόσους, μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή των ασθενών μόνο εάν συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά.»

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Επενδύσεις 12,2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο

Από ένα μόνο οργανισμό η διαχείριση νοσοκομειακών φαρμάκων 1,4 δισ. ευρώ

Υγεία: 228 εκατ. ευρώ σε φάρμακα για σπάνιες παθήσεις διατέθηκαν το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News