Κόσμος Τρίτη 27/10/2020, 07:36
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η Ευρώπη έχασε τον έλεγχο στη μάχη κατά της πανδημίας

Πώς η Ευρώπη έχασε τον έλεγχο στη μάχη κατά της πανδημίας

Στη μάχη κατά της νόσου Covid19 και στο ερώτημα πώς «θέριεψε» το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη, ένα μέρος της απάντησης ίσως να βρίσκεται στις χαμένες ευκαιρίες του καλοκαιριού.

Τα αυστηρά μέτρα καθολικών περιορισμών στη διάρκεια της άνοιξης έθεσαν υπό έλεγχο τον κορωνοϊό. Μόνο που στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες βιάσθηκαν να προχωρήσουν στο άνοιγμα των οικονομιών, ώστε να περιορίσουν τη ζημιά και να επιτρέψουν την επιστροφή στην ανάκαμψη.

Το μόνο που δεν υπολόγισαν ήταν ότι υπήρχαν ακόμη εστίες μολύνσεων, ενώ ελάχιστες ήταν οι χώρες που είχαν επαρκή συστήματα ανίχνευσης και μηχανισμών περιορισμού αυτών των εστιών σε τοπικό επίπεδο, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «WSJ». Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές, τα ποσοστά κρουσμάτων ποτέ δεν υποχώρησαν σε επίπεδα τέτοια που να επέτρεπαν την ασφαλή άρση των μέτρων κοινωνικής απόστασης.

Ως αποτέλεσμα, το δεύτερο κύμα κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη και έως τώρα αποδεικνύεται δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μάθει να ζει με τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και το 2021.

«Ο κόσμος θεώρησε ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο, όμως δεν ήταν», τονίζει στη «WSJ» ο Ραφαέλ Μπενγκόα, διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας και Στρατηγικής στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. «Η φωτιά είχε σβήσει, όμως η θράκα έκαιγε ακόμη», προσθέτει.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν αυτή τη φορά να ακολουθήσουν μια μέση οδό: Ούτε να καταστείλουν εντελώς τον ιό ούτε να κρατήσουν εντελώς ανοικτές τις οικονομίες, σε ένα τεράστιο πείραμα διαχείρισης της πανδημίας αποφεύγοντας ένα δεύτερο καθολικό lockdown και τηρώντας ταυτόχρονα λεπτές ισορροπίες, διατηρώντας τις ελευθερίες των πολιτών και αποφεύγοντας της καταστροφή της καθημερινότητας. Σε αυτό το πείραμα επιλέγουν προς το παρόν τα μέτρα lockdown τοπικού χαρακτήρα στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Η βιασύνη για επιστροφή στην κανονικότητα φούντωσε τον ιό. Ανά την Γηραιά Ήπειρο, τα πανεπιστήμια υποδέχθηκαν ξανά τους φοιτητές, οι χώρες άνοιξαν εστιατόρια, καφέ και μπαρ, αλλά και τα σύνορα για να υποδεχθούν τους τουρίστες.

«Οι αρχές έδωσαν προτεραιότητα στην οικονομία έναντι της υγείας, νομίζοντας ότι τίποτε δεν θα συνέβαινε στη διάρκεια του καλοκαιριού», εξηγεί ο Σαούλ Αρές, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών της Ισπανίας.

Η εικόνα εξέλιξης της νόσου Covid-19 δεν αφήνει και πολλές επιλογές στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από το να επαναφέρουν τους περιορισμούς, ώστε να επιβραδύνουν την εξάπλωση της νόσου. Γαλλία και Ισπανία έχουν κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στο Παρίσι έχει επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και η Μαδρίτη είναι σε τοπικό Lockdown. Η Ιρλανδία αποτελεί την πρώτη χώρα της Ευρώπης που επέστρεψε σε καθολικό Lockdown έξι εβδομάδων, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Αν και οι περιορισμοί δεν είναι τόσο αυστηροί όσο τα μέτρα που είχαν ληφθεί την άνοιξη, παρ’ όλα αυτά αναμένεται να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών κατά τους χειμερινούς μήνες, εξηγούν οι ειδικοί.

Κατά κάποιον τρόπο, οι κυβερνήσεις δεν είχαν άλλη επιλογή από το άνοιγμα των οικονομιών, με την ελπίδα ότι ένα εμβόλιο ή θεραπεία θα είναι διαθέσιμη έως το φθινόπωρο, επισημαίνει ο Έρικ Τζόουνς, καθηγητής ευρωπαϊκών μελετών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Aς μην ξεχνάμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε 11,8% στο δεύτερο τρίμηνο εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Οι λοιμωξιολόγοι παραδέχονται ότι τα Lockdowns αποτελούν σκληρά μεν, αλλά αποτελεσματικά εργαλεία και ότι τα στοχευμένα, τοπικού χαρακτήρα μέτρα μπορούν να αποδώσουν μόνο εάν εφαρμοσθούν αποτελεσματικά και με προϋπόθεση της συμμόρφωσης των πολιτών.

«Το να ζούμε με τον κορωνοϊό θα είναι μια διαδικασία δοκιμής και πλάνης», παρατηρεί ο Γκράχαμ Μέντλεϊ, καθηγητής στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Φαρμάκων του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων(ECDC), ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει ξεπεράσει το φράγμα των 6 εκατομμυρίων και με Γαλλία και Ισπανία να αποτελούν τις χώρες με τις περισσότερες μολύνσεις. Ο αριθμός των θανάτων έχει ξεπεράσει τους 209.000.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News