Κόσμος Κυριακή 28/01/2024, 21:19
ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη δύο υπόπτων για την επίθεση σε καθολική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης

Σύλληψη δύο υπόπτων για την επίθεση σε καθολική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης

Δύο άτομα συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της τουρκικής αστυνομίας στο πλαίσιο των ερευνών για την ένοπλη επίθεση σε ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya, σε μια επίθεση που ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Yerlikaya δήλωσε ότι η επίθεση, την οποία καταδίκασε η Άγκυρα, έλαβε χώρα γύρω στις 08: 40 (11:40 ώρα Ελλάδος) στην ιταλική καθολική εκκλησία Santa Maria στην περιοχή Sariyer της Κωνσταντινούπολης και ότι ένας Τούρκος πολίτης -ο οποίος ήταν στόχος των ενόπλων- σκοτώθηκε ενώ παρακολουθούσε τη λειτουργία.

«Οι δύο ύποπτοι για φόνο που προκάλεσαν τον θάνατο του πολίτη μας Tuncer Cihan κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας στην εκκλησία Santa Maria στο Sariyer σήμερα το πρωί συνελήφθησαν», δήλωσε αργότερα ο Yerlikaya στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, χωρίς να αναφέρει ποιο ήταν το κίνητρο της επίθεσης ή ποιος την πραγματοποίησε.

Λίγο νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση σε ανακοίνωσή του στο Telegram, λέγοντας ότι ήταν απάντηση σε έκκληση των ηγετών της οργάνωσης να στοχοποιήσουν Εβραίους και Χριστιανούς.

Το υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης από το εσωτερικό της εκκλησίας έδειχνε τους μασκοφόρους ενόπλους να μπαίνουν στο κτίριο και να πυροβολούν τον άνδρα που περπατούσε μπροστά τους. Το υλικό από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης δείχνει τους άνδρες να αποχωρούν σχεδόν αμέσως μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 52χρονο θύμα της επίθεσης επισκεπτόταν το τελευταίο διάστημα την εκκλησία παρέα με τον θείο του, χωρίς όμως να είναι ο ίδιος Χριστιανός.

Σύμφωνα με όσα είπαν συγγενείς του θύματος στα μέσα ενημέρωσης ο άνθρωπος αυτός δεν είχε διαφορές με κανέναν, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των πιστών, ήταν συνταξιούχος και είχε μία ελαφρά νοητική υστέρηση.

Στην εκκλησία την ώρα της επίθεσης βρισκόταν και ο γενικός πρόξενος της Πολωνίας Βίτολντ Λέσνιακ με τα παιδιά του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο της Πόλης Μασιμιλιάνο Παλινούρο, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του και επισήμανε ότι ουδείς πρέπει να επιτρέψει ο φόβος να επικρατήσει σε βάρος της κοινωνικής ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Την εκκλησία επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια και δήλωσε ότι είναι καθήκον μας να εντοπίσουμε όποιον διέπραξε αυτή την επίθεση και να τον οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατόν, και είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντινούπολη: Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση στην καθολική εκκλησία

Κωνσταντινούπολη: Ενοπλη επίθεση σε καθολική εκκλησία – Αναφορές για έναν νεκρό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News