Κόσμος Σάββατο 23/12/2023, 14:30
ΚΟΣΜΟΣ

Θέλεις μία υγιή καρδιά; Δεν θα πρέπει να φας αυτό το junk food

Θέλεις μία υγιή καρδιά; Δεν θα πρέπει να φας αυτό το junk food

Όσο δελεαστικό κι αν είναι, το πρόχειρο φαγητό (junk food) είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας της καρδιάς. H καρδιολόγος και ιδρύτρια του Step One Foods, Elizabeth Klodas, υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος πρόχειρου φαγητού που δεν θα πρέπει ποτέ να φάει κάποιος: πατατάκια.

Από τσιπς τορτίγιας με γεύση τυριού νάτσο έως τραγανές σφολιάτες καλαμποκιού μέχρι πατατάκια, αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή σνακ στις ΗΠΑ. Αλλά είναι πλούσια σε λιπαρά και προσθετικά και χαμηλά σε φυτικές ίνες και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.

Κατά τη διάρκεια ενός έτους, τρώγοντας μόνο ένα σνακ σακουλάκι πατατάκια κάθε μέρα θα μπορούσε να βάλει περίπου 3/4 φλιτζάνι αλάτι στο σώμα σας και παράλληλα να προσθέσει έως και 15 κιλά. Επίσης, το πολύ νάτριο μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση και η σημαντική αύξηση βάρους μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη χοληστερόλη και το σάκχαρό σας.

Δεν χρειάζεται ωστόσο να περιμένει κάποιος έναν χρόνο για να δεί αποτέλεσμα. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών κακής ποιότητας επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων εντός ωρών από την κατανάλωση.

Ευτυχώς, υπάρχουν εξαιρετικές εναλλακτικές. Όταν θέλω να αποφύγω το πρόχειρο φαγητό, ορίστε τι τρώω για μια υγιή καρδιά:

1. Χούμους με λαχανικά

Περίπου μισό φλιτζάνι χούμους είναι το ισοδύναμο θερμίδων μιας μικρής σακούλας με Cheetos ή Doritos.

Προσθέστε μερικά λαχανικά (ουσιαστικά μηδέν θερμίδες) και θα έχετε ένα σημαντικό σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη και πρωτεΐνη.

2. Ωμοί ξηροί καρποί

Μια ουγγιά σχεδόν κάθε ποικιλίας ξηρών καρπών έχει περίπου 165 θερμίδες. Αποφύγετε τις αλατισμένες γεύσεις και θα έχετε όλα τα θρεπτικά οφέλη χωρίς το φορτίο νατρίου.

Εάν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε ωμούς ξηρούς καρπούς, δοκιμάστε να ανακατέψετε ισομερούς ωμούς και αλατισμένους. Είναι απίθανο να διακρίνετε μεγάλη διαφορά στη γεύση, αλλά θα έχετε μειώσει την πρόσληψη νατρίου στο μισό.

3. Φρούτα

Δύο μικρές μπανάνες ή τρία πορτοκάλια είναι το ισοδύναμο θερμίδων με ένα μικρό σακουλάκι πατατάκια. Θα λάβετε επίσης πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Συχνά ψάχνουμε για πατατάκια όχι επειδή πεινάμε, αλλά επειδή βαριόμαστε, χρειαζόμαστε μια παρέα ή απλά λαχταρούμε. Αλλά δεν είναι καλοί λόγοι για να καταναλώσετε κάτι που σαμποτάρει ενεργά τις προσπάθειές σας να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς.

Αντ ‘αυτού, αναζητήστε επιλογές που έχουν φυτικές ίνες πλήρους τροφής, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και φυτικές στερόλες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει ο συγγραφέας Michael Pollan: «Αν πεινάς, φάε ένα μήλο. Αν δεν θέλεις το μήλο, δεν πεινάς».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Το μυστικό για να ζήσετε μέχρι τα 100 – Δεν είναι οι καλές συνήθειες

Πόση άσκηση χρειάζεστε την ημέρα; Λιγότερη από ό,τι νομίζετε

Τι είναι πιο υγιεινό; Coca Cola Light vs Zero και άλλες 5 «μάχες»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News