Κόσμος Δευτέρα 25/12/2023, 14:10
ΚΟΣΜΟΣ

Pew Research: Ένας στους πέντε Έλληνες δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό

Pew Research: Ένας στους πέντε Έλληνες δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό

Τουλάχιστον ένας στους πέντε Έλληνες (21%) δεν έχει βγει ποτέ από τη χώρα, σύμφωνα με έρευνα της Pew Research για τις σχέσεις και την εγγύτητα 24 λαών με τον υπόλοιπο κόσμο. 

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες που εξετάστηκαν, η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση, αλλά χαμηλά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου μια τεράστια μερίδα έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Από τη μία πλευρά, σε χώρες χαμηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος, όπως η Ινδία, η Νιγηρία και η Κένυα, η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων δεν έχει ταξιδέψει ποτέ εκτός συνόρων. Από την άλλη πλευρά, σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως Γερμανία, Βρετανία και Ολλανδία ένα ελάχιστο ποσοστό, λιγότερο από το 4%, δηλώνει πως δεν έχει βγει από τη χώρα. Στη Σουηδία μάλιστα, όλοι όσοι ερωτήθηκαν έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον μία χώρα.

Pew Research: Ένας στους πέντε Έλληνες δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό-1

Από τους Έλληνες το 42% δήλωσε πως έχει επισκεφθεί 1 έως 4 χώρες του εξωτερικού, το 18% 5 έως 9 χώρες και το υπολειπόμενο 19% περισσότερες από 10 χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα της Pew Research, περισσότεροι από επτά στους 10 Έλληνες (76%) αισθάνονται κοντά στους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για αρκετά υψηλό ποσοστό σε σχέση με τον μέσο όρο του 50% των χωρών που εξετάστηκαν. Βέβαια, παρατηρήθηκε ότι το αίσθημα της εγγύτητας προς τον υπόλοιπο κόσμο είναι πιο συνηθισμένο στην Ευρώπη σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές.

Ωστόσο, το 55% των Ελλήνων δηλώνει ότι θα πρέπει να δίνουμε λιγότερη προσοχή στα προβλήματα άλλων χωρών και να επικεντρωθούμε στα εθνικά ζητήματα. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και ο μέσος όρος διεθνώς, ενώ το 43% δηλώνει ότι είναι καλύτερο για το μέλλον της χώρας, εάν είναι ενεργή στα παγκόσμια ζητήματα.

Βέβαια, από την έρευνα προκύπτει ότι οι περισσότεροι, το 83% διεθνώς, αισθάνονται κοντά στους ανθρώπους στη χώρα τους, αλλά και στην κοινότητά τους (78%).

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι κερδίζουν από την απο-παγκοσμιοποίηση: Οι χώρες και οι εταιρείες

ΔΝΤ: Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο αν διασπαστεί η παγκόσμια οικονομία

Capital Economics: Από την αποπαγκοσμιοποίηση στο παγκόσμιο ρήγμα

Δημοσκόπηση: Υποχρεωτική δεύτερη γλώσσα στα σχολεία θέλουν οι Βρετανοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News