Φόρουμ ΟΗΕ για την προσφυγική κρίση: Πάνω από 2,2 δισ. δολ. υπόσχονται χώρες και επιχειρήσεις
Περισσότερα από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια υπόσχονται χώρες και επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετείχαν στο φόρουμ του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης εκτοπισμού και παράλληλα υποσχέθηκαν θέσεις εργασίας για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες με τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών να δηλώνει ότι αυτό θα βοηθήσει «να αναχαιτιστεί το κύμα της δυστυχίας».
Χιλιάδες άνθρωποι από οργανισμούς βοήθειας, επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και πρόσφυγες συμμετείχαν στην εκδήλωση της Γενεύης, καθώς ο αριθμός των εκτοπισμένων παγκοσμίως ξεπερνά το ρεκόρ των 114 εκατομμυρίων εν μέσω συγκρούσεων, φτώχειας και κλιματικής αλλαγής.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Filippo Grandi δήλωσε ικανοποιημένος και υπερήφανος για το αποτέλεσμα, καθώς ο οργανισμός του ΟΗΕ αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις χρηματοδότησης και προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια εκκολαπτόμενη δυτική θέση που βλέπει τους πρόσφυγες ως απειλή.
«Αυτό το έργο είναι τόσο απαραίτητο για τον κόσμο που, όπως γνωρίζετε, συνεχίζει να βρίσκεται σε μία βαθιά προβληματική περίοδο» δήλωσε στο φόρουμ κλείνοντας τις δηλώσεις του. «Η κατάσταση του κόσμου απαιτεί μια επανεκκίνηση της ανθρωπιάς και της ενέργειας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής του αναγκαστικού εκτοπισμού».
Ωστόσο, σε μια ένδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Grandi επέκρινε όσους προσπαθούν «να εμποδίσουν την πολυμερή ανθρωπιστική δράση για πολιτικούς λόγους», μια προφανής αντιπολίτευση στον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αυστηρότερης περιφρούρησης των συνόρων για τους μετανάστες στο φόρουμ.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες φιλοξενεί το Παγκόσμιο Φόρουμ κάθε τέσσερα χρόνια βάσει ενός πλαισίου για τον δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών για τους πρόσφυγες.
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδήλωσης, συνεχίστηκε ο εκτοπισμός ανθρώπων από τη λυσσαλέα σύγκρουση στο Σουδάν, δήλωσε ο Grandi και, ταυτόχρονα, ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί μια προσφυγική κρίση στη Γάζα.
Εκτός από τις οικονομικές υποσχέσεις, οι χώρες δεσμεύτηκαν επίσης να υποδεχθούν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τρίτες χώρες μέχρι το 2030. Εταιρείες, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ΙΚΕΑ Ingka Group, δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν 100.000 πρόσφυγες να βρουν δουλειά.
«Αυτό το φόρουμ συμβάλλει στην αναχαίτιση του κύματος της δυστυχίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres στην καταληκτική του ομιλία, αφού αναφέρθηκε στις ανθρωπιστικές κρίσεις στη Μιανμάρ, την Υεμένη, τη Σομαλία και τη Γάζα.
«Οι δεσμεύσεις μού δίνουν ελπίδα ότι μπορούμε να αποκτήσουμε παγκόσμια συναίνεση για να αντιμετωπίσουμε μια για πάντα τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας που τροφοδοτούν την προσφυγική κρίση», πρόσθεσε.
Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής – Διεκδικεί πόρους για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές
Επίσκεψη Χριστοδουλίδη στην Ιταλία – Συναντήσεις με Mattarella και Meloni
Μητσοτάκης – Σολτς: Στενή συνεργασία σε μεταναστευτικό και οικονομία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News