Κόσμος Τρίτη 5/12/2023, 21:04
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Ο ΟΠΕΚ+ στο επίκεντρο της επίσκεψής του στις χώρες του Κόλπου

Πούτιν: Ο ΟΠΕΚ+ στο επίκεντρο της επίσκεψής του στις χώρες του Κόλπου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία αυτήν την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό από την εισβολή του στην Ουκρανία για να ενισχύσει τις συνεργασίες με βασικούς παραγωγούς πετρελαίου.

Ο Πούτιν θα συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, όσο και με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, την Τετάρτη για να συζητήσουν μια σειρά ζητημάτων, όπως το εμπόριο και τις επενδύσεις και τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Το Interfax ανέφερε επίσης ότι η αγορά πετρελαίου και ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Πούτιν θα βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι, αλλά δεν θα επισκεφθεί τη σύνοδο κορυφής COP28, η οποία πραγματοποιείται στο γειτονικό εμιράτο του Ντουμπάι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η επίσκεψη σηματοδοτεί την αυξανόμενη εμπιστοσύνη του Πούτιν να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να τον απομονώσουν από την παγκόσμια σκηνή, με την οικονομία του να βρίσκεται σε πιο σταθερό δρόμο και τον πόλεμο στην Ουκρανία σε αδιέξοδο. Η συνεργασία των κρατών του Κόλπου με τη Μόσχα είναι ζωτικής σημασίας για το Κρεμλίνο, δεδομένης της εξάρτησης της Ρωσίας από τα ενεργειακά έσοδα.

Η επίσκεψη του Πούτιν στις δύο βασικές δυνάμεις του Κόλπου είναι «ένα ξεκάθαρο σημάδι» ότι η Ρωσία ξεφεύγει από τη διεθνή της απομόνωση, δήλωσε ο Fyodor Lukyanov, επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, που συμβουλεύει το Κρεμλίνο. Η κίνηση αποβλέπει σε αύξηση της επιρροής της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και δείχνει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, και οι δύο παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, επιθυμούν να εξισορροπήσουν τα συμφέροντά τους στην εξωτερική πολιτική, είπε.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία είναι όλα μέλη του ΟΠΕΚ+, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να επεκτείνει και να εμβαθύνει τις περικοπές της παραγωγής του. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, υπογράμμισε το επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας, μια σχέση που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ομάδας ΟΠΕΚ+.

Η αντιπροσωπεία του Πούτιν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο εξέχοντες Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή πρωθυπουργού Aλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις συνομιλίες του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο RIA Novosti. Η διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ θα συνοδεύουν επίσης τον Πούτιν. Επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Vagit Alekperov, μετόχου της Lukoil, μπορεί επίσης να συμμετάσχουν, σύμφωνα με το RIA.

Ο Πούτιν μπορεί να θέλει να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της μαχητικής ομάδας Χαμάς στη Γάζα.

Η Μόσχα υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Ριάντ για άμεση κατάπαυση του πυρός καθώς και τις προσπάθειες για επανέναρξη της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας του 2002, η οποία καλεί το Ισραήλ να αποσυρθεί από την αραβική και παλαιστινιακή γη ως προοίμιο για τη δημιουργία ενός κράτους για τους Παλαιστινίους παράλληλα με το εβραϊκό.

Επιλεκτικά πρότυπα;

«Η επιλεκτικότητα που έχουμε δει στην εφαρμογή των διεθνών νομικών και ηθικών προτύπων καθώς και η περιφρόνηση των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εναντίον ανυπεράσπιστων Παλαιστινίων αμάχων εξόργισε τον ισλαμικό και αραβικό κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν στη Μόσχα τον περασμένο μήνα. .

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ για βαριές απώλειες αμάχων Παλαιστίνιων, η Ουάσιγκτον διατήρησε την υποστήριξή της στην επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ριάντ έχει επίσης υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση για το Ιράν, το οποίο έχει εμβαθύνει τους δεσμούς και τη στρατιωτική του συνεργασία με τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αν και η Ουάσιγκτον έχει εκδώσει δημόσιες και ιδιωτικές προειδοποιήσεις προς το Ιράν και το δίκτυο των ενόπλων του ομάδων να μην προκαλούν έναν περιφερειακό πόλεμο με το Ισραήλ, το Ριάντ έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εμπλακεί με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Την Πέμπτη, ο Πούτιν θα φιλοξενήσει τον Ιρανό πρόεδρο Eμπραχίμ Ραίσι, ο οποίος θα ηγηθεί αντιπροσωπείας στη Μόσχα, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Καθώς ο Πούτιν προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς του με τους ηγέτες του Κόλπου, η διάρκεια της υποστήριξης της Αμερικής προς την Ουκρανία τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ο διευθυντής προϋπολογισμού του προέδρου Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα εξαντλήσουν τους πόρους για να βοηθήσουν το Κίεβο μέχρι το τέλος του έτους, εάν οι νομοθέτες δεν εγκρίνουν ένα πακέτο έκτακτης χρηματοδότησης. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η αντεπίθεση της χώρας του δεν πέτυχε τους επιθυμητούς στόχους της επειδή οι σύμμαχοι δεν είχαν παράσχει τα ελπιδοφόρο όπλα.

Ενταλμα σύλληψης

Ο Πούτιν δεν βγήκε από την Ρωσία από τότε που έγινε η εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, προκαλώντας μια σειρά διεθνών κυρώσεων, παρότι έχει επισκεφθεί την Κίνα και τους πρώην σοβιετικούς γείτονες. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του το Μάρτιο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, περιπλέκοντας περαιτέρω τα ταξίδια εκτός της χώρας του.

Ο Ρώσος ηγέτης δεν παρευρέθηκε ούτε στη σύνοδο κορυφής BRICS του Αυγούστου των αναδυόμενων οικονομιών στη Νότια Αφρική ούτε στη σύνοδο της Ομάδας των 20 ένα μήνα αργότερα στην Ινδία, η οποία δεν έχει υπογράψει το δικαστήριο. Ούτε η Σαουδική Αραβία ούτε τα ΗΑΕ έχουν υπογράψει στο ΔΠΔ.

«Ο Πούτιν αισθάνεται πιο σίγουρος, αυτή η πυκνότητα εξωτερικών επισκέψεων δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η Έλενα Σουπονίνα, αναλύτρια Μέσης Ανατολής με έδρα τη Μόσχα. «Για τον Πούτιν, τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στα ΗΑΕ, οι στόχοι της επίσκεψης είναι οι ίδιοι: θέματα που σχετίζονται με τον ΟΠΕΚ, τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τη ρωσική προεδρία των BRICS».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Σαουδική Αραβία και Ρωσία συνεχίζουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Πετρέλαιο: Πτώση περίπου 2% – Δέσμευση Ριάντ για σταθερότητα της αγοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News