Κόσμος Κυριακή 3/12/2023, 15:02
ΚΟΣΜΟΣ

Σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ζητά από Ισράηλ και Χαμάς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Δικαστήριο έχει σε εξέλιξη έρευνα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εκεί από το 2021.

Σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ζητά από Ισράηλ και Χαμάς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ – ICC) κάλεσε την Κυριακή και τις δύο πλευρές του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

«Όσον αφορά την ανθρωπιστική πρόσβαση, ο νόμος δεν επιτρέπει αμφιβολίες», δήλωσε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Karim Khan μετά από τετραήμερη επίσκεψη στους τόπους των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Οι άμαχοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα, νερό και απελπιστικά αναγκαία ιατρικά είδη, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», δήλωσε ο Khan, προσθέτοντας ότι η Χαμάς δεν πρέπει να κάνει κατάχρηση αυτής της βοήθειας.

«Όλοι οι φορείς πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Εάν δεν το πράττουν, μην διαμαρτύρονται όταν το γραφείο μου καλείται να δράσει».

Ο Khan προσέφερε στο Ισραήλ τη συνδρομή του δικαστηρίου στη διερεύνηση των εγκλημάτων που διέπραξε η Χαμάς κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, παρόλο που η χώρα δεν είναι μέλος του δικαστηρίου της Χάγης και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.

«Οι επιθέσεις εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών αντιπροσωπεύουν μερικά από τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα που συγκλονίζουν τη συνείδηση της ανθρωπότητας, εγκλήματα για τα οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ για να αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Khan.

Κάλεσε όμως επίσης το Ισραήλ να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των επιθέσεών του εναντίον των μαχητών της Χαμάς και να σταματήσει τους Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το να επιτίθενται στους εκεί Παλαιστίνιους.

Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διατυπωθεί και από τις δύο πλευρές αφότου ένοπλοι της Χαμάς κατέλαβαν αρκετές Ισραηλινές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς και συλλαμβάνοντας περίπου 240 ομήρους, σύμφωνα με τον απολογισμό του Ισραήλ.

Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές και εισβολή αρμάτων μάχης και χερσαίων στρατευμάτων, σκοτώνοντας περισσότερους από 15.000 κατοίκους της Γάζας, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Ο Khan δήλωσε ότι η ισραηλινή στρατιωτική απάντηση υπόκειται σε σαφείς νομικές παραμέτρους.

«Οι αξιόπιστοι ισχυρισμοί για εγκλήματα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έγκαιρης, ανεξάρτητης εξέτασης και έρευνας», είπε.

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο Khan δήλωσε ότι το δικαστήριό του έχει δικαιοδοσία για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ και από Ισραηλινούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Δικαστήριο έχει σε εξέλιξη έρευνα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εκεί από το 2021.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Χαμάς: Καμιά ανταλλαγή κρατουμένων μέχρι να υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα

BBC: «Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα»

Ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος του 1973 και το λάθος της Χαμάς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News