Κόσμος Σάββατο 25/11/2023, 18:22
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η Χαμάς καθυστερεί τον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης των ομήρων

Ισραήλ: Η Χαμάς καθυστερεί τον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης των ομήρων

Η έναρξη του δευτέρου γύρου των απελευθερώσεων καθυστερεί καθώς η Χαμάς -όπως ανακοίνωσε το ένοπλο τμήμα της- κάλεσε το Ισραήλ να δεσμευθεί για την είσοδο φορτηγών βοήθειας στη βόρεια Γάζα. Σύμφωνα με την Haaretz, η Χαμάς είπε ότι «η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων καθυστερεί λόγω της μη συμμόρφωσης του Ισραήλ με τους όρους της συμφωνίας».

Νωρίτερα, ο στρατός του Ισραήλ είχε γνωστοποιήσει ότι η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει 13 Ισραηλινούς, στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας. Ο εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστινίους που βρίσκονται σε φυλακές της χώρας.

Πηγές ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν νωρίτερα ότι έλαβαν λίστα από τη Χαμάς με 14 ομήρους, οι οποίοι θα απελευθερωθούν το Σάββατο. Ως εκ τούτου, αναμένεται να απελευθερωθούν 13 Ισραηλινοί, συν ένας ακόμα αλλοδαπός.


Live εικόνα από το πέρασμα της Ράφα

Θετικά σημάδια για παράταση της εκεχειρίας

Την ίδια ώρα, το Κάιρο εξέπεμψε την πληροφορία ότι λαμβάνει «θετικά σημάδια» από όλα τα μέρη σχετικά με μια πιθανή παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για μία ή ακόμα και για δύο ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) της Αιγύπτου, Ντιάα Ρασγουάν, ανέφερε ότι η χώρα του διεξάγει εκτεταμένες συνομιλίες με όλα τα μέρη για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας. Οπως δήλωσε, η παράταση θα σημαίνει και «την απελευθέρωση περισσότερων κρατουμένων από τη Γάζα και Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές».

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το Reuters, αντιπροσωπεία του Κατάρ επισκέφθηκε το Ισραήλ το Σάββατο για να συζητήσει πιθανή παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Οπως δήλωσε αξιωματούχος που ενημερώθηκε για την επίσκεψη, η ομάδα του Κατάρ συντονίστηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να διασφαλίσει ότι η εκεχειρία και οι απελευθερώσεις ομήρων συνεχίζονται ομαλά.

Τα όπλα σίγησαν, η ελπίδα τρεμοπαίζει

Για πρώτη φορά, ύστερα από 49 ημέρες αιματοχυσίας και καταστροφών, δεν ακούγονταν χθες στη Λωρίδα της Γάζας, στο νότιο και στο βόρειο Ισραήλ, ούτε ο θόρυβος από τους κινητήρες βομβαρδιστικών αεροπλάνων, ούτε ο βόμβος των drones, ούτε ο κρότος από εκρήξεις πυραύλων, ούτε καν ριπές πυροβόλων.

Από τις 7 το πρωί, όπως προβλεπόταν, άρχισε να εφαρμόζεται η τετραήμερη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Λίγο αργότερα, ισραηλινά τεθωρακισμένα αναδιπλώνονταν από τη βόρεια Γάζα, ενώ φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα έμπαιναν στην παλαιστινιακή λωρίδα από τα νότια σύνορά της με την Αίγυπτο, στη Ράφα.

Η σημαντικότερη εξέλιξη της χθεσινής ημέρας ήταν η ανταλλαγή των πρώτων αιχμαλώτων ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη. Γύρω στις 4 το απόγευμα, 13 Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς (εκ των οποίων οι 12 προέρχονταν από το ίδιο κιμπούτς που δέχθηκε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου), μαζί με 10 Ταϊλανδούς εργάτες και έναν Φιλιππινέζο, που επίσης είχαν συλληφθεί από την ισλαμική οργάνωση, παραδόθηκαν από τη Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό και μεταφέρθηκαν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων για να τους παραλάβει στη συνέχεια ο ισραηλινός στρατός.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός παρέδιδε στον Ερυθρό Σταυρό 24 γυναίκες και 15 εφήβους που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές με ελάσσονες κατηγορίες, όπως ότι έριχναν πέτρες σε στρατιώτες ή ότι ανέβασαν βίντεο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ισραήλ: Η Χαμάς καθυστερεί τον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης των ομήρων-1

Δεν θέλουν τον Νετανιάχου

Ρεπορτάζ των Financial Times αποκαλύπτει ότι στρατιώτες του Ισραήλ στα σύνορα με τη Γάζα, κυρίως γυναίκες, αφού επισκόπησαν υλικό ηλεκτρονικής παρακολούθησης, είχαν ειδοποιήσει τους ανωτέρους τους, εβδομάδες πριν από τη μοιραία 7η Οκτωβρίου, ότι η Χαμάς ετοιμαζόταν να ανατινάξει σημεία του συνοριακού τείχους και να επιτεθεί σε κιμπούτς και άλλους στόχους στο νότιο Ισραήλ.

Ωστόσο, ο ανώτερος αξιωματικός Πληροφοριών στη διοίκηση του νότιου τομέα απέρριψε τις προειδοποιήσεις ως «φανταστικά σενάρια».

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Maariv εκτιμά ότι, αν γίνονταν αύριο εκλογές, ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα κατέρρεε, εξασφαλίζοντας μόλις 41 έδρες στη Βουλή, έναντι 79 της αντιπολίτευσης.

Το 52% των ερωτηθέντων προτιμά για πρωθυπουργό τον εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ, ενώ ο Νετανιάχου περιορίζεται σε 27%.

Από τον μεθοριακό σταθμό της Ράφα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι η προσωρινή εκεχειρία δεν είναι αρκετή και ότι απαιτείται η οριστική κατάπαυση του πυρός. Προηγουμένως ο Σάντσεθ είχε συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ Σίσι με τον οποίο συζήτησε την πολιτική επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, ο Σίσι υποστήριξε ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος μπορεί να είναι αποστρατιωτικοποιημένο, με προσωρινή παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και αραβικών κρατών, οι οποίες θα προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας και στις δύο πλευρές.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News