Κόσμος Σάββατο 25/11/2023, 07:55
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Δεύτερη μέρα της προσωρινής εκεχειρίας – Νέα απελευθέρωση ομήρων

Μέση Ανατολή: Δεύτερη μέρα της προσωρινής εκεχειρίας – Νέα απελευθέρωση ομήρων

Για πρώτη φορά ύστερα από 49 ημέρες αιματοχυσίας και καταστροφών, δεν ακούγονταν χθες στη Λωρίδα της Γάζας, στο νότιο και στο βόρειο Ισραήλ ούτε ο θόρυβος από τους κινητήρες βομβαρδιστικών αεροπλάνων ούτε ο βόμβος των drones, ούτε ο κρότος από εκρήξεις πυραύλων, ούτε καν ριπές πυροβόλων. Από τις 7 το πρωί, όπως προβλεπόταν, άρχισε να εφαρμόζεται η τετραήμερη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Λίγο αργότερα, ισραηλινά τεθωρακισμένα αναδιπλώνονταν από τη βόρεια Γάζα, ενώ φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα έμπαιναν στην παλαιστινιακή λωρίδα από τα νότια σύνορά της με την Αίγυπτο, στη Ράφα.

Η σημαντικότερη εξέλιξη της χθεσινής ημέρας ήταν η ανταλλαγή των πρώτων αιχμαλώτων ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη. Γύρω στις 4 το απόγευμα, 13 Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς (εκ των οποίων οι 12 προέρχονταν από το ίδιο κιμπούτς που δέχθηκε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου), μαζί με 10 Ταϊλανδούς εργάτες και έναν Φιλιππινέζο που επίσης είχαν συλληφθεί από την ισλαμική οργάνωση, παραδόθηκαν από τη Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό και μεταφέρθηκαν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων για να τους παραλάβει στη συνέχεια ο ισραηλινός στρατός. Πρώτος προορισμός τους ήταν η αεροπορική βάση Χατζερίμ, στο νότιο Ισραήλ. Μετά την υποδοχή τους από ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας και έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο, θα μεταφέρονταν σε νοσοκομεία, όπου τους περίμεναν οι οικείοι τους.

Στον Ερυθρό Σταυρό

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός παρέδιδε στον Ερυθρό Σταυρό 24 γυναίκες και 15 εφήβους που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές με ελάσσονες κατηγορίες, όπως ότι έριχναν πέτρες σε στρατιώτες ή ότι ανέβασαν βίντεο ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Στις τέσσερις ημέρες της εκεχειρίας, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, προβλέπεται να απελευθερωθούν συνολικά 50 από τους 237 ομήρους της Χαμάς και 150 από τους 7.200 Παλαιστίνιους που κρατούνται στο Ισραήλ – όλοι γυναίκες και παιδιά.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους αμάχους ομήρους με αντάλλαγμα την παράταση της εκεχειρίας και την απελευθέρωση τριπλάσιων Παλαιστινίων κρατουμένων. Διευκρινίζει ωστόσο ότι θα χρειαστεί ξεχωριστή διαπραγμάτευση, σε εντελώς διαφορετική βάση, για την απελευθέρωση των στρατιωτικών που κατάφερε να αιχμαλωτίσει την 7η Οκτωβρίου και επιμένει στην απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Στις πρώτες ώρες εφαρμογής της συμφωνίας, η εκεχειρία σε γενικές γραμμές τηρήθηκε και από τα δύο μέρη, με λίγα παράπονα για επιμέρους παραβιάσεις. Ενταση σημειώθηκε στην κεντρική οδό Σαλαχαντίν, που συνδέει τη νότια με τη βόρεια Γάζα, όπου δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά καθώς προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς το πολιορκημένο, βόρειο τμήμα, παρά τη σχετική απαγόρευση. Αν και ο ισραηλινός στρατός είχε ρίξει φέιγ βολάν στη νότια Γάζα, προειδοποιώντας τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να μη δοκιμάσουν να επιστρέψουν στη διάρκεια της ανακωχής, αρκετοί ανέλαβαν χθες το σχετικό ρίσκο, προσπαθώντας να προσεγγίσουν τα σπίτια τους.

Από το Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ έσπευσε να τονίσει ότι η εκεχειρία θα είναι σύντομη και ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν. «Θα υπάρξει μια σύντομη παύση και έπειτα θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις με όλη μας τη δύναμη μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας, τη συντριβή της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος ύστερα από συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του. Για «προσωρινή εκεχειρία» έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος Τύπου της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Αμπού Ουμπάιντα, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για «κλιμάκωση της σύγκρουσης σε όλα τα μέτωπα της αντίστασης». Ωστόσο και οι δύο πλευρές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η εκεχειρία μέχρι και για 10 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερωθούν 100 όμηροι και 300 Παλαιστίνιοι.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News