Κόσμος Τετάρτη 22/11/2023, 22:44
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία-βουλευτικές εκλογές: Τα exit poll δείχνουν νίκη του ακροδεξιού Wilders

Ολλανδία-βουλευτικές εκλογές: Τα exit poll δείχνουν νίκη του ακροδεξιού Wilders

Τα exit poll δίνουν στον αρχηγό του ολλανδικού αντι-ισλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Geert Wilders (ο οποίος έχει ορκιστεί να σταματήσει κάθε μετανάστευση προς τις Κάτω Χώρες) σαφές προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα.

Ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις, τα exit poll φέρουν το Κόμμα της Ελευθερίας στις 35 από τις 150 έδρες, 9 έδρες μπροστά από τον δεύτερο υποψήφιο, τον συνδυασμό Εργατική/Πράσινη Αριστερά του πρώην επιτρόπου της ΕΕ Frans Timmermans. Η διαφορά αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Mark Rutte, το συντηρητικό VVD, βρέθηκε στην τρίτη θέση με 23 έδρες, σύμφωνα με το exit poll.

Η μετανάστευση -το ζήτημα που προκάλεσε την κατάρρευση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου του Rutte μετά από 13 χρόνια στην εξουσία- αποτέλεσε βασικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία.

«Αρκετά. Οι Κάτω Χώρες δεν το αντέχουν άλλο. Πρέπει να σκεφτούμε πρώτα τους δικούς μας ανθρώπους τώρα. Τα σύνορα έκλεισαν», δήλωσε ο Wilders σε τηλεοπτική συζήτηση την παραμονή των εκλογών.

Ο Wilders είναι διεθνώς γνωστός για τη φλογερή αντι-ισλαμική πολιτική του και καταδικάστηκε από Ολλανδό δικαστή για διακρίσεις αφού προσέβαλε Μαροκινούς σε προεκλογική συγκέντρωση το 2014.

Ο Wilders πιθανότατα θα ηγηθεί των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή. Έχει δηλώσει ότι θέλει να ηγηθεί της χώρας, αλλά θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για να σχηματίσει συνασπισμό με πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως μήνες.

Αναμένεται να προσπαθήσει να σχηματίσει μια δεξιά κυβέρνηση με το VVD και το νεοσύστατο κόμμα «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο», αν και οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι δύσκολες, καθώς και τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει ότι έχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη συνεργασία με τον Wilders, λόγω της ξεκάθαρης αντι-ισλαμικής στάσης του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News