Κόσμος Τρίτη 21/11/2023, 13:53
ΚΟΣΜΟΣ

Σε «τελικό στάδιο» η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για τους ομήρους

Σε «τελικό στάδιο» η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για τους ομήρους

Μεσολαβητής του Κατάρ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ότι η επίτευξη συμφωνίας για απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα είναι πιο κοντά από ποτέ, έπειτα από την έναρξη της σύγκρουσης.

«Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζέντ Αλ Ανσαρί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε «κρίσιμο και τελικό στάδιο».

«Απόψε ή Τετάρτη πρωί θα έχουμε συμφωνία»

Κοντά σε οριστικοποίηση της συμφωνίας εκεχειρίας, η οποία ενδεχομένως θα επιτευχθεί ακόμα και απόψε ή νωρίς αύριο Τετάρτη το πρωί, βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς, είχε μεταδώσει λίγα λεπτά νωρίτερα το Al Jazeera, επικαλούμενο πηγές κοντά στους διαπραγματευτές.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο, η Χαμάς πρόκειται να δώσει λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν και σε αντάλλαγμα ζητά Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές να απελευθερωθούν ταυτόχρονα.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα την Τρίτη, με γραπτές δηλώσεις του σε πρακτορεία ειδήσεων και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, ότι η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ «είναι κοντά».

Από πλευράς Ισραήλ δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση, ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά μέσα, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έχει δώσει το «πράσινο φως» σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων. 

Οι όροι της συμφωνίας

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η προσωρινή συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

  • Πενθήμερη εκεχειρία με κατάπαυση του πυρός στις χερσαίες μάχες και περιορισμούς στις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη νότια Γάζα.
  • Παλαιστινιακές οργανώσεις θα απελευθερώσουν 50 έως 100 ομήρους, οι οποίοι θα είναι Ισραηλινοί πολίτες ή πολίτες άλλων εθνικοτήτων, αλλά όχι στρατιώτες.
  • Σε αντάλλαγμα, 300 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Το AFP επικαλέστηκε ανώνυμους αξιωματούχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίοι δήλωσαν επίσης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι οργανώσεις τους έχουν συμφωνήσει με τους όρους.

Παράλληλα, το στέλεχος της Χαμάς Ισάτ Αλ Ρισκ δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στη διάρκεια της εκεχειρίας, στην παράδοση βοήθειας στη Γάζα και στην ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Και οι δύο πλευρές θα απελευθερώσουν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον Αλ Ρισκ.

Ο ρόλος του Κατάρ

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν από το Κατάρ, το οποίο έχει μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Το Κατάρ αποτελεί έδρα του Ισμαήλ Χανίγια, με τη Χαμάς να διατηρεί εκεί πολιτικό γραφείο.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση κάποιων από τους συνολικά 240 ομήρους, κυρίως Ισραηλινούς, με αντάλλαγμα προσωρινή κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από «ήσσονος σημασίας» πρακτικά ζητήματα.

Ποιοι συμμετέχουν

Οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων των δύο πλευρών συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες.

Από πλευράς Παλαιστινίων, ο Αλ Ρισκ τόνισε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε με συμμετοχή «όλων των ταξιαρχιών της παλαιστινιακής αντίστασης μέσω τηλεφωνικών κλήσεων».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ανθρωπιστική οργάνωση που έχει διαμεσολαβήσει στην απελευθέρωση ομήρων και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της ταξίδεψε στο Κατάρ για συναντήσεις με εκπροσώπους της Χαμάς, αυξάνοντας τις ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News