Κόσμος Κυριακή 17/01/2021, 15:35
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Έκκληση για οριστικό τέλος της εμπορικής διαμάχης Ε.Ε. – ΗΠΑ

Γαλλία: Έκκληση για οριστικό τέλος της εμπορικής διαμάχης Ε.Ε. – ΗΠΑ

Οριστικό τέλος πρέπει να μπει στην εμπορική διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και οι Βρυξέλλες μαζί με την επερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να δώσουν χρόνο προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, υποστηρίζει η Γαλλία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. 

Σε συνέντευξή του του η οποία δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Le Journal du Dimanche, ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, αναφέρθηκε πρωτίστως στους εμπορικούς δασμούς. 

«Το ζήτημα που μας δηλητηριάζει είναι αυτό της αύξησης των τιμών και των φόρων στον χάλυβα, στην ψηφιακή τεχνολογία, στην Airbus και ειδικότερα στον οινοποιητικό μας κλάδο», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μία συναίνεση. 

«Μπορεί να χρειαστεί χρόνος (για να επέλθει αποκλιμάκωση), αλλά εν τω μεταξύ, μπορούμε πάντα να καταλήξουμε σε ένα μορατόριουμ», πρόσθεσε. 

Στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς στα κατασκευαστικά μέρη αεροσκαφών προερχόμενα από τη Γαλλία και τη Γερμανία, στα κρασιά και σε άλλα οινοπνευματώδη ποτά, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις στις Boeing και Airbus. Η Ε.Ε. από τη μεριά της προτίμησε να μην προχωρήσει σε αντίποινα.

Οι Βρυξέλλες άλλωστε σκοπεύουν τον Φεβρουάριο να υποβάλλουν προτάσεις για μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και είναι πρόθυμες να εξετάσουν όρους που θα περιορίζουν τη δικαιοδοσία του οργάνου επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ.

Κι αυτό διότι για πολλά χρόνια οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται ότι το δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ εφαρμόζει αμφισβητήσιμους νέους εμπορικούς κανόνες στις αποφάσεις του, με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να μην επιτρέψει το διορισμό νέων δικαστών όταν έληξε η θητεία των προηγούμενων, καθιστώντας επί της ουσίας το όργανο ανενεργό. 

Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία την Τετάρτη αποσύρεται, είχε απειλήσει να επιβάλει δασμούς σε γαλλικά προϊόντα όπως καλλυντικά και τσάντες χειρός ως αντίποινα για τον ψηφιακό φόρο της Γαλλίας, για τον οποίο ισχυριζόταν ότι επέβαλε διακρίσεις εις βάρος των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News