Κόσμος Σάββατο 4/11/2023, 15:14
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Ξεπέρασαν τους 157 οι νεκροί από τον σεισμό

Νεπάλ: Ξεπέρασαν τους 157 οι νεκροί από τον σεισμό

Οι διασώστες στο Νεπάλ άρχισαν να σκάβουν με γυμνά χέρια μέσα στα ερείπια των σπιτιών που κατέρρευσαν το Σάββατο, αναζητώντας επιζώντες μετά τον χειρότερο σεισμό της χώρας εδώ και οκτώ χρόνια, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 157 ανθρώπους και ταρακούνησε κτίρια μέχρι το Νέο Δελχί.

Ο σεισμός έπληξε την περιοχή Τζατζάρκοτ στα δυτικά της χώρας των Ιμαλαΐων στις 23.47 τοπική ώρα (20.02 ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή με μέγεθος 6,4 βαθμών, ανακοίνωσε το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Νεπάλ. Το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες τον μέτρησε στα 5,7 Ρίχτερ και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο στα 5,6 Ρίχτερ.

Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί, καθώς οι πρώτοι διασώστες είχαν φθάσει στην λοφώδη περιοχή κοντά στο επίκεντρο, περίπου 500 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού, μόλις νωρίς το Σάββατο και άρχισαν να αναζητούν επιζώντες.

«Ο αριθμός των τραυματιών θα μπορούσε να είναι εκατοντάδες και οι νεκροί θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο αξιωματούχος της περιφέρειας Jajarkot, Harish Chandra Sharma.

Αν και το μέγεθος του σεισμού δεν ήταν σοβαρό, οι ζημιές και ο αριθμός των νεκρών είναι υψηλοί λόγω της κακής ποιότητας των κατασκευών στην περιοχή και επειδή χτύπησε, ενώ οι άνθρωποι κοιμόντουσαν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι εργασίες διάσωσης αναμένεται να είναι αργές, καθώς οι ομάδες έκτακτης ανάγκης πρέπει πρώτα να καθαρίσουν τους δρόμους που έχουν μπλοκαριστεί από κατολισθήσεις σε πολλά σημεία, είπαν, προσθέτοντας ότι ελικόπτερα και μικρά αεροπλάνα ζητήθηκε να είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Ο σεισμός είναι ο φονικότερος από το 2015, όταν περίπου 9.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο σεισμούς. Ολόκληρες πόλεις, ναοί αιώνων και άλλοι ιστορικοί χώροι έγιναν τότε ερείπια, ενώ περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια καταστράφηκαν, με κόστος για την οικονομία 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News