Κόσμος Παρασκευή 27/10/2023, 22:00
ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα, επεκτείνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις

Μεσανατολικό: Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα, επεκτείνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις

Δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από απόψε κιόλας οι χερσαίες δυνάμεις του, επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους. Ήδη είναι σε εξέλιξη ανηλεές σφυροκόπημα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους πολίτες να μετακινηθούν στον νότο.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «είναι προετοιμασμένες σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουν την ασφάλεια του Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θεωρεί «εθνικό καθήκον» την επιστροφή των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Τα πλήγματα στη Γάζα έχουν αυξηθεί «κατά πολύ» και θα συνεχιστούν, πρόσθεσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Είπε ακόμα ότι «η πολεμική αεροπορία επιτίθεται ευρέως σε υπόγειους στόχους και τρομοκρατικές υποδομές». «Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε την Πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της» υπογράμμισε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χαμάς, ο οποίος φέρεται να βοήθησε στον σχεδιασμό των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, καθώς και ότι έπληξε δεκάδες στόχους της Χαμάς τις τελευταίες 24 ώρες, σε «στοχευμένες επιδρομές» στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε δύο τοποθεσίες στην ανατολική Συρία που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση.

Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν περίπου στις 19.00 (ώρα Ελλάδας και τοπική). Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

«Ομοβροντία ρουκετών» προς το ισραηλινό έδαφος

Το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανακοίνωσε απόψε 27/10/2023 ότι εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» προς το ισραηλινό έδαφος, σε απάντηση για τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. «Ομοβροντία ρουκετών προς τα κατεχόμενα εδάφη (σ.σ. το Ισραήλ) σε απάντηση για τις σφαγές (Παλαιστίνιων) αμάχων» αναφέρεται στην ανάρτηση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ένοπλες οργανώσεις σε Λίβανο και Παλαιστίνη είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη»
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας προειδοποίησε σήμερα ότι οι ένοπλες οργανώσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν «το δάχτυλο στη σκανδάλη», φοβούμενες μια κλιμάκωση στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Απ’ όσα κατάλαβα και άκουσα από τα σχέδιά τους, έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ξέρετε, είναι πολύ πιο ισχυρό και βαθύ από αυτά που έχετε δει», είπε ο ΥΠΕΞ του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, μιλώντας για τις πρόσφατες συναντήσεις του με «στελέχη της αντίστασης στον Λίβανο και παλαιστινιακών ομάδων».

«Για αυτό πιστεύω ότι αν αυτή η κατάσταση παραταθεί και γυναίκες, παιδιά και άμαχοι συνεχίσουν να σκοτώνονται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όλα είναι πιθανά», πρόσθεσε μιλώντας στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR.

Ο Ιρανός υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα.

Οι ομάδες αυτές, συνέχισε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, «κάνουν τις δικούς τους υπολογισμούς για τη δική τους ασφάλεια και, όπως έχω πει, αποφασίζουν μόνες τους», τονίζοντας ότι η Τεχεράνη «δεν επιθυμεί διεύρυνση της σύγκρουσης».

Ισραήλ: Η Χαμάς κρύβεται κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας – Διαψεύδει η Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε νωρίτερα τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας ως ασπίδα για τις σήραγγες και τα επιχειρησιακά του κέντρα.

«Η Χαμάς έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου και σε κρησφύγετα για τους τρομοκράτες και τους διοικητές της Χαμάς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Έδειξε φωτογραφίες, διαγράμματα και ηχογραφήσεις που, όπως είπε, δείχνουν πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομειακό σύστημα και ειδικότερα το νοσοκομείο Αλ Σίφα για να κρύψει μια ποικιλία από θέσεις διοίκησης και σημεία εισόδου στο εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα. «Οι τρομοκράτες της Χαμάς δρουν μέσα και κάτω από το νοσοκομείο Σίφα και άλλα νοσοκομεία στη Γάζα», είπε.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που έχει την εξουσία στη Γάζα διέψευσε ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Γάζα στον πόλεμο που διεξάγει με το Ισραήλ, όπως την κατηγόρησε ο ισραηλινός στρατός.

«Οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου του στρατού του εχθρού στερούνται οποιασδήποτε βάσης», δήλωσε σε ανακοίνωση ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Εζάτ αλ-Ρίσεκ, διαψεύδοντας ότι «ηγέτες της Χαμάς βρίσκονται στο υπόγειο του νοσοκομείου αλ-Σίφα» του μεγαλύτερου της Λωρίδας της Γάζας.

Γκουτέρες: Η ιστορία μάς κρίνει όλους

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας. Η ιστορία μας κρίνει όλους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Προειδοποίησε ότι στη Γάζα «υπάρχει μια ολοκληρωτική κατάρρευση με ασύλληπτες συνέπειες για περισσότερους από 2 εκατομμύρια αμάχους».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση ο έλεγχος των παραδόσεων της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας να “ρυθμιστεί ώστε να επιτραπεί η είσοδος πολύ περισσότερων φορτηγών στη Γάζα γρήγορα”.

“Το σύστημα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αντιμετωπίζει πλήρη κατάρρευση με συνέπειες που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς για περισσότερα από δύο εκατομμύρια αμάχους”, δήλωσε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωση

“Χωρίς μια θεμελιώδη αλλαγή, ο πληθυσμός της Γάζας θα υποστεί μια άνευ προηγουμένου χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών” προειδοποίησε.

“Πολλοί περισσότεροι” άνθρωποι “θα πεθάνουν σύντομα” λόγω της πολιορκίας που έχει επιβάλει τοΙσραήλ στη Γάζα από τις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε από την Ιερουσαλήμ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι χρειάζεται επειγόντως 80 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και για να αναλάβει τον σχεδιασμό μέτρων έκτακτης ανάγκης για την Αίγυπτο, τον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία μέχρι το τέλος του 2023.

ΠΟΥ: Χρειάζονται άμεσα 80 εκατ. δολ. για τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι χρειάζεται επειγόντως τα κεφάλαια τόσο για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όσο και για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για την Αίγυπτο, τον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία μέχρι το τέλος του 2023.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr, ertnews.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News