Κόσμος Παρασκευή 27/10/2023, 21:10
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Biden με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, Wang Yi

Συνάντηση Biden με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, Wang Yi

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών και διευθυντή του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας, Wang Yi την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Biden τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα «πρέπει να διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό στη σχέση τους και να διατηρήσουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας». Υπογράμμισε επίσης ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

«Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία της διατήρησης ανοικτών και σε τακτά χρονικά διαστήματα διαύλων επικοινωνίας σε ηγετικό επίπεδο για τη διαχείριση αυτής της σημαντικότατης διμερούς σχέσης», δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας John Kirby, αναφέρει το Bloomberg. «Ο πρόεδρος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι ελπίζει να δει τον πρόεδρο Xi στο εγγύς μέλλον» είπε ο Kirby, χωρίς όμως να αναφέρει κάτι σχετικά με το αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί τον επόμενο μήνα με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping. 

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Biden εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Κίνας Li Keqiang. Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan και ο Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, διήρκεσε περίπου μία ώρα, δήλωσε ο Kirby. 

Οι αξιωματούχοι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου εργάζονται εδώ και μήνες για τη διοργάνωση μιας συνάντησης των ηγετών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού τον Νοέμβριο. Αλλά ενώ ο Biden εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβεί, η Κίνα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την παρουσία του Xi στη συνάντηση του Σαν Φρανσίσκο.   

Οι πρόεδροι συναντήθηκαν για τελευταία φορά στην περσινή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Παρά τη δέσμευση από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και των δύο κυβερνήσεων από τότε, οι δύο άνδρες δεν έχουν επικοινωνήσει. 

Η διήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον ήταν η πρώτη του κορυφαίου αξιωματούχου εξωτερικής πολιτικής της Κίνας από τον Μάρτιο του 2021.

Η σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου βελτιώνεται σταθερά ύστερα από σημείο καμπής νωρίτερα φέτος όταν ο στρατός των ΗΠΑ κατέρριψε ένα φερόμενο ως κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο και οι εντάσεις για την Ταϊβάν αυξήθηκαν.

Από το καλοκαίρι, αρκετοί αξιωματούχοι του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ επισκέφθηκαν το Πεκίνο για συνομιλίες με τους ομολόγους τους και σημείωσαν πρόοδο σε μακροοικονομικά ζητήματα.

Ο Wang και ο Sullivan συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα στη Μάλτα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς και να μειώσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News