Κόσμος Δευτέρα 23/10/2023, 21:59
ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Παραμένουν οι φόβοι για μια γενικευμένη σύρραξη

Μεσανατολικό: Παραμένουν οι φόβοι για μια γενικευμένη σύρραξη

Παραμένουν οι φόβοι για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς συνεχίζεται για 17η ημέρα. Μπροστά στον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, κι ενώ ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν προειδοποιήσεις, ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, καθώς και με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, που αναμένεται την Τρίτη στο Ισραήλ. Εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, το Ισραήλ σφυροκοπά την περιοχή, με δεκάδες νεκρούς να καταγράφονται και χθες Κυριακή, ενώ εντείνονται οι εκκλήσεις να συνεχιστεί (και να αυξηθεί) η ανθρωπιστική βοήθεια.

Μάλιστα, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Matthew Miller, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ David Satterfield συνεχίζει να διαπραγματεύεται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Έθνη για τη δημιουργία ενός μηχανισμού διαρκούς παράδοσης προκειμένου να φτάσει βοήθεια στη Γάζα, αφού αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν να περνούν στη λωρίδα από την Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο.

Ο Satterfield, ο οποίος διορίστηκε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, εργάζεται επίσης για να διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί πολίτες και άλλοι ξένοι υπήκοοι που έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα μπορούν να βγουν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσε στη Haaretz ότι είναι πιθανό η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους τη Δευτέρα. «Αν η Χαμάς έβγαινε από τις κρυψώνες της, επέστρεφαν τους ομήρους μας -και τους 212- και παραδίνονταν άνευ όρων, τότε ο πόλεμος θα τελείωνε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τζόνοθαν Κόνρικους.

Ανώτερος ηγέτης της Χαμάς: Οι όμηροι θα απελευθερωθούν εάν το Ισραήλ μειώσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ο Khaled Meshaal είναι μια ισχυρή φιγούρα στη Χαμάς, που επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες. Στην πρώτη του συνέντευξη στη δυτική τηλεόραση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είπε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν εάν το Ισραήλ μειώσει την ένταση του βομβαρδισμού της Γάζας.

Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς για την τύχη περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από την ομάδα στη Γάζα, λέει ότι όλοι οι άμαχοι ανάμεσά τους, θα απελευθερωθούν, εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες.

Τόνισε ότι οι απελευθερώσεις ομήρων δεν μπορούν να γίνουν ενώ η επίθεση του Ισραήλ παραμένει τόσο έντονη.

«Θέλουμε να σταματήσουμε τους τυχαίους βομβαρδισμούς, την ολοκληρωτική καταστροφή, τη γενοκτονία, ώστε οι στρατιώτες του Αλ Κασάμ να πάρουν τους ομήρους από τις θέσεις τους και να τους παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό ή σε όποιον άλλον. Χρειαζόμαστε τις κατάλληλες συνθήκες για να τους επιτρέψουμε να απελευθερωθούν».

Ο Meshaal επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από τότε που συνελήφθησαν.

Η Χαμάς δεν θα πει από ποιες χώρες είναι, αλλά λέει ότι πολλοί από τους νεκρούς είναι Ισραηλινοί.

Ισραηλινά ΜΜΕ: Δεκάδες όμηροι είναι καθοδόν προς τη Γάζα για να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, δεκάδες όμηροι, 50 ή και λιγότεροι, είναι καθοδόν προς τη Γάζα για να παραδωθούν στον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η συμφωνία έχει επιτευχθεί και προχωρά.

Νωρίτερα, η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, είχε μεταδώσει ότι σύντομα αναμένεται να απελευθερωθούν όμηροι με διπλή υπηκοότητα, μετά από συμφωνία ΗΠΑ και Κατάρ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος και δημοσίευσε το Channel 12 του Ισραήλ αλλά και οι New York Times, σύντομα αναμένεται να απελευθερωθούν όμηροι. Πρόκειται για συμφωνία που φαίνεται να επιτεύχθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης του Κατάρ, όπως είχε γίνει με τις δύο γυναίκες που απελευθερώθηκαν. 

Την ίδα ώρα έρχονται και οι πρώτες αντιδράσεις από τον ισραηλινό στρατό που λένε ότι δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα την χερσαία επέμβαση. Δηλώνουν έτοιμοι και λένε ότι έχουν ολοκληρώσει τις αεροπορικές επιδρομές που θέλανε και ζητούν από την ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως. 10.000 βόμβες έχουν πέσει σε στόχους της Χαμάς.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια «πολυμερή επιχείρηση» από τη θάλασσα, το έδαφος και τον αέρα, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ τη Δευτέρα.

Απειλούν ξανά οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν

Μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού υποστράτηγου Μάικλ Έντελσταϊν περί εμπλοκής του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, Ιρανός διοικητής υπονόησε ότι ο στρατός θα χτυπήσει το Ισραήλ ακόμα και με πύραυλο αν χρειαστεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται το Sky News, ανώτατο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χτυπήσει το Ισραήλ.

«Ορισμένοι θεωρούν ότι μια άμεση πυραυλική επίθεση στη Χάιφα είναι η πιο πρακτική ενέργεια. Θα προχωρήσουμε σε αυτήν την ενέργεια χωρίς δισταγμό, εάν κριθεί απαραίτητο». «Ωστόσο, δεν είμαι εγώ αυτός που καθορίζει την αποστολή» συμπλήρωσε ο Ali Fadavi.

H Χάιφα, στην οποία αναφέρθηκε το υψηλόβαθμο μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, είναι η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ.

Ο κ. Fadavi μιλούσε σε συγκέντρωση φοιτητών στο τζαμί του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Fadavi κάνει σχόλια σχετικά με τη σύγκρουση.

Την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει άλλο ένα κύμα επίθεσης από το μέτωπο της αντίστασης, αν δεν σταματήσουν οι “φρικαλεότητές” του στη Γάζα.

Ο Λευκός Οίκος αρνείται να αποκαλύψει κατά πόσο οι ΗΠΑ έχουν πιέσει το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή

Ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, αρνήθηκε να πει εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν προέτρεψε το Ισραήλ να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πρέπει να αποφασίσουν μόνες τους πώς θα διεξάγουν επιχειρήσεις. Δεν τους υπαγορεύουμε όρους».

Την Κυριακή, το CNN ανέφερε ότι η διοίκηση Μπάιντεν πίεσε το Ισραήλ να καθυστερήσει την επικείμενη εισβολή στη Γάζα για να επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων που κρατά η Χαμάς και να φτάσει η βοήθεια στη Γάζα.

Σημειώνεται επίσης ότι αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα προκειμένου να κερδίσει χρόνο για περισσότερες διαπραγματεύσεις σχετικά με τους ομήρους.

Η απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οδήγησε σε πιο επείγουσες διαπραγματεύσεις για την τύχη των υπόλοιπων ομήρων. Μεταξύ αυτών είναι και αρκετοί πολίτες των ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν «αδιάκοπες προσπάθειες» για να επιστρέψουν, «χρησιμοποιώντας όποιους μοχλούς, συνεργασίες και σχέσεις διαθέτουν».

Μια πηγή που γνωρίζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων είπε στο BBC ότι οι συνομιλίες για την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων διπλής υπηκοότητας έχουν εισέλθει σε κρίσιμο στάδιο.

Οι Ισραηλινοί αρνούνται τις αναφορές ότι τους ζητήθηκε να καθυστερήσουν τη χερσαία εισβολή, μάλιστα νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ είχε δηλώσει σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ότι προετοιμάζονται για μια «πολυμερή επιχείρηση» από «αέρα, έδαφος και θάλασσα».

Αφού ολοκλήρωσε μια περιοδεία στη βάση του Ασντόντ, είπε ότι διεξήγαγε μια αξιολόγηση της κατάστασης των ναυτικών επιχειρήσεων και περιόδευσε τις ακτές στα νότια σύνορα του Ισραήλ μαζί με τον διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού.

Επαίνεσε το έργο των στρατιωτών και των διοικητών για την «αποτροπή πολλών επιθέσεων» κατά του Ισραήλ.

«Το μήνυμά μου προς τους στρατιώτες – μπράβο, κάνατε εξαιρετική δουλειά! Συνεχίστε να προετοιμάζεστε για την επέμβασή μας, θα έρθει σύντομα. Προετοιμαζόμαστε διεξοδικά για το επόμενο βήμα – μια πολυμερή επιχείρηση στον αέρα, το έδαφος και τη θάλασσα», πρόσθεσε.

Μίνι σύνοψη για τις εξελίξεις εντός της Γάζας (20:13)

  • Τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στα ισραηλινά χτυπήματα από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά και 1.119 γυναίκες.  
  • 54 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν εισέλθει στη Γάζα μέχρι στιγμής.
  • Τα νοσοκομεία της Γάζας λένε ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς καύσιμα.
  • Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Δύση ότι έδωσαν στο Ισραήλ «άδεια να σκοτώνει».

moneyreview.gr με πληροφορίες από ertnews.gr, kathimerini.gr, reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News