Κόσμος Παρασκευή 20/10/2023, 18:29
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λευκός Οίκος ζητά από το Κογκρέσο 106 δισ. δολάρια για την Ουκρανία και το Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος ζητά από το Κογκρέσο 106 δισ. δολάρια για την Ουκρανία και το Ισραήλ

Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την Παρασκευή από το Κογκρέσο σχεδόν 106 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της ασφάλειας των συνόρων. 

Το αίτημα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη χρηματοδότηση έρχεται λίγες ημέρες αφότου επισκέφθηκε το Ισραήλ μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στις οποίες 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Η αμερικανική ηγεσία είναι αυτό που κρατά τον κόσμο ενωμένο. Οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς στην Αμερική. Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν ένα έθνος-εταίρο με το οποίο θέλετε να συνεργαστείτε. Για να θέσουμε όλα αυτά σε κίνδυνο –φεύγουμε από την Ουκρανία, γυρνάμε την πλάτη μας στο Ισραήλ– απλά δεν αξίζει τον κόπο. Γι’ αυτό αύριο θα στείλω στο Κογκρέσο ένα επείγον αίτημα για τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των αναγκών εθνικής ασφάλειας της Αμερικής – ανάγκες υποστήριξης των σημαντικών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Ουκρανίας», ανέφερε στο χθεσινό διάγγελμα. 

«Είναι μια έξυπνη επένδυση που θα αποφέρει μερίσματα για την αμερικανική ασφάλεια για γενιές», σημείωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας από το Οβάλ Γραφείο. «Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από τον κίνδυνο. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ειρηνικό, πιο ευημερούντα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», πρόσθεσε.

Στο πακέτο των 106 δισ. περιλαμβάνονται ακόμα, 10 δισ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 14 δισ. για την ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και 7 δισ. για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως για την Ταϊβάν, κατά την ίδια πηγή.

Πρόβλημα το «χάος» με τους Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το διάγγελμα έδωσε εξάλλου την ευκαιρία στον Δημοκρατικό πρόεδρο να προβάλει την αντίθεση με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που συνεχίζει να είναι βυθισμένο στην εσωκομματική σύγκρουση στην οποία πρωτοστατούν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ — με τον οποίο μπορεί κάλλιστα να βρεθεί αντιμέτωπος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί από την αρχή της χρονιάς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οριακά.

Στο σώμα αυτό η φράξια της σκληρής δεξιάς του GOP όχι μόνο καθαίρεσε τον επικεφαλής του, Κέβιν Μακάρθι, στην αρχή του μήνα, αλλά μέχρι τώρα οδηγεί σε αδιέξοδο την προσπάθεια να αναδεχθεί νέος «speaker». Η Βουλή, βυθισμένη σε αυτή την κρίση, αδυνατεί προς το παρόν να υιοθετήσει το παραμικρό μέτρο ή νομοσχέδιο.

Παρόλο που υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη χρηματοδότηση του Ισραήλ, Ρεπουμπλικανοί έχουν αρχίσει να αντιδρούν στην αποστολή επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία. 

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News