Κόσμος Τετάρτη 18/10/2023, 19:34
ΚΟΣΜΟΣ

Ο νέος ψυχολογικός πόλεμος της Χαμάς: Οι λογαριασμοί των ομήρων της στα social media

Σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, μέλη της Χαμάς συνδέθηκαν στους λογαριασμούς των ομήρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Ο νέος ψυχολογικός πόλεμος της Χαμάς: Οι λογαριασμοί των ομήρων της στα social media

Λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι φίλοι και οι συγγενείς της Γκαλί Σλέσιγκερ Αϊνταν που ζούσε σε ένα κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, έλαβαν μηνύματα για να ελέγξουν τη σελίδα της στο Facebook.

Ανακάλυψαν κάτι σοκαριστικό. Μέλη της Χαμάς χρησιμοποιούσαν τον λογαριασμό της στο Facebook για να κάνουν livestream κρατώντας την ίδια και την οικογένειά της ομήρους. 

Η νέα τακτική της Χαμάς είναι να χρησιμοποιεί τους λογαριασμούς των απαχθέντων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο, σύμφωνα με συνεντεύξεις με οικογένειες των ομήρων και με ειδικούς που έχουν μελετήσει εξτρεμιστικές ομάδες.

Σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, μέλη της Χαμάς συνδέθηκαν στους λογαριασμούς των θυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Τις ημέρες που ακολούθησαν, η οργάνωση φάνηκε επίσης να διεισδύει σε ομάδες στο Facebook, στους λογαριασμούς στο Instagram και στις συνομιλίες WhatsApp για να εκτοξεύει απειλές. 

Οι εξτρεμιστικές ομάδες έχουν εδώ και καιρό στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τους σκοπούς τους, μεταδίδοντας ζωντανά επιθέσεις και αναρτώντας προπαγάνδα. Αλλά η πειρατεία των λογαριασμών Facebook, Instagram και WhatsApp μεμονωμένων ομήρων «χειραγωγεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τρόπο που δεν νομίζω ότι έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο Τόμας Ριντ, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Δύο μέλη της ομάδας ασφαλείας που εποπτεύει το Facebook, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν, επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς είχε αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς Facebook των Ισραηλινών που κρατούνταν όμηροι για να ξεκινήσει livestreams και να δημοσιεύει στους λογαριασμούς τους. 

Η Χαμάς πήρε επίσης τον έλεγχο του λογαριασμού στο Facebook της Ντίκλα Αβάρα, μιας άλλης κατοίκου κιμπούτς. Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν τον λογαριασμό για να ξεκινήσουν μια ζωντανή μετάδοση. Ανάγκασαν τον έφηβο γιο της να βγει έξω και να φωνάξει ότι είναι ασφαλής. 

Δύο από τους συγγενείς της γυναίκας, οι οποίοι είδαν το βίντεο δήλωσαν ότι ήταν τρομακτικό το γεγονός ότι οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν τον έφηβο για να προσπαθήσουν να παρασύρουν άλλους ανθρώπους. Η γυναίκα, ο σύντροφός της και τα τρία παιδιά τους απήχθησαν από τη Χαμάς. Την περασμένη εβδομάδα, ένα βίντεο αναρτήθηκε σε ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με τη Χαμάς και δείχνει μία από τις κόρες της οικογένειας στη Γάζα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News