Μεσανατολικό: Κορυφώνεται η αγωνία για Γάζα, ομήρους
Καθώς ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει με χερσαίες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακο, που υφίσταται ανηλεή βομβαρδισμό, διαγράφεται δραματική, ιδιαίτερα μετά τη διακοπή λειτουργίας του τελευταίου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, ενώ ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία της περιοχής απειλούνται να μετατραπούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε νεκροτομεία.
«Απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε (οι Παλαιστίνιοι) διαθέτουν ακόμη κάποια αποθέματα καυσίμων για να διατηρήσουν σε λειτουργία γεννήτριες στα νοσοκομεία, αλλά τα αποθέματα αρκούν, πιθανότατα, μόνο για κάποιες ώρες», δήλωσε στη Γενεύη ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. «Αν η Γάζα και τα νοσοκομεία της στερηθούν το ρεύμα, τα νεογέννητα στις θερμοκοιτίδες και οι ηλικιωμένοι στους αναπνευστήρες θα κινδυνεύσουν. Η αιμοκάθαρση θα σταματήσει και δεν θα υπάρχει δυνατότητα για ακτινογραφίες. Χωρίς ρεύμα, τα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε νεκροτομεία», προσέθεσε.
Ωστόσο η απάντηση του Ισραήλ ήταν κατηγορηματική. «Ούτε ένας διακόπτης δεν θα πατηθεί, ούτε μία βρύση δεν θα ανοίξει, ούτε ένα φορτηγό καυσίμων δεν θα περάσει, αν δεν επιστρέψουν στην πατρίδα όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ισραέλ Κατς. Υπολογίζεται ότι στις αιφνιδιαστικές επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου σε 22 σημεία του Ισραήλ, η Χαμάς αιχμαλώτισε περίπου 150 ομήρους (κατά πληροφορίες, γύρω στους 100 αμάχους και 50 στρατιωτικούς), τους οποίους μετέφερε στη Γάζα, πιθανότατα στα υπόγεια τούνελ που έχει εδώ και χρόνια δημιουργήσει. Μια μέρα νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για το τσάκισμα της Χαμάς, ύστερα από τη σφαγή του περασμένου Σαββάτου, δηλώνοντας: «Κάθε μέλος της Χαμάς (στη Λωρίδα της Γάζας) είναι ένας νεκρός άνθρωπος». Χθες ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Χεκτ, δήλωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις του εβραϊκού κράτους είναι πανέτοιμες και περιμένουν την εντολή για να εξαπολύσουν την αναμενόμενη χερσαία επίθεση. Προσέθεσε δε ότι επί του παρόντος οι επιχειρήσεις εστιάζουν στην εξόντωση της ηγεσίας της Χαμάς. «Οχι μόνο της στρατιωτικής, αλλά και της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού της, Γεχίγια Σινουάρ». Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί παραδέχθηκε πάντως χθες για πρώτη φορά λάθη του στρατού της χώρας του. «Οι IDF (οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) έχουν καθήκον τους την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών αυτής και το πρωί του Σαββάτου δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον», τόνισε ο Χαλεβί, ζητώντας να γίνει μετά τον πόλεμο η αξιολόγηση των λαθών.
Ισραηλινά αεροπλάνα σκόρπιζαν χθες φέιγ βολάν στην περιοχή Μπέιτ Λάγια, στο βόρειο άκρο της Γάζας, καλώντας τους κατοίκους της να κατευθυνθούν σε καταφύγια. Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 340.000 Παλαιστίνιοι είχαν μείνει μέχρι χθες άστεγοι και αναζητούσαν κατάλυμα στα σχολικά κτίρια που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Προσφύγων του διεθνούς οργανισμού. Το Ισραήλ πιέζει τους Παλαιστινίους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Γάζα και να κατευθυνθούν προς τη χερσόνησο του Σινά, πράγμα στο οποίο αντιδρά η Αίγυπτος, τονίζοντας ότι θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην παλαιστινιακή υπόθεση. Το Κάιρο βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ, επιδιώκοντας να ανοίξει διάδρομος παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα. Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες.
Μέχρι χθες το απόγευμα, περισσότεροι από 4.200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στις έξι ημέρες της σύγκρουσης, εκ των οποίων 1.300 Ισραηλινοί (συμπεριλαμβανομένων 22 στρατιωτών), 1.413 Παλαιστίνιοι της Γάζας και οι 1.500 κομάντος της Χαμάς που επιτέθηκαν στο Ισραήλ. Ισραηλινοί έποικοι σκότωσαν Παλαιστινίους έξω από τη Ναμπλούς, στη Δυτική Οχθη, ενώ ισραηλινά αεροπλάνα έριξαν βόμβες στα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου, στη Συρία, προκαλώντας ζημιές σε αεροδιαδρόμους. Τέλος, η πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) του Ελον Μασκ υποχρεώθηκε να καταργήσει εκατοντάδες λογαριασμούς που έκαναν παραπληροφόρηση προς όφελος της Χαμάς, ύστερα από πιέσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Τιερί Μπρετόν. H E.E. έδωσε τελεσίγραφο 24 ωρών και στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ για να αποσύρει η εταιρεία του Meta «παραπληροφόρηση» από τις πλατφόρμες Facebook and Instagram.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News