WSJ: «Ασοι» στα κρυπτονομίσματα οι άνδρες της Χαμάς
Από τα τέλη του 2021 οι ισραηλινές αρχές έχουν κατασχέσει από την πλατφόρμα Binance δεκάδες λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που φέρονται να συνδέονται με τη Χαμάς
Το καλά οργανωμένο χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο έκανε πολλούς ειδικούς να αναρωτηθούν πώς η οργάνωση χρηματοδότησε την αιφνιδιαστική επιχείρηση. Μια πιθανή απάντηση κρύβεται στα κρυπτονομίσματα.
Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε μάλιστα την Τρίτη ότι «πάγωσε» λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για δωρεές μέσω των social media.
Από τα τέλη του 2021 οι ισραηλινές αρχές έχουν κατασχέσει από την πλατφόρμα Binance δεκάδες λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που φέρονται να συνδέονται με τη Χαμάς, σύμφωνα με έγγραφα της ισραηλινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Η Χαμάς προσπαθούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια μέσω κρυπτονομισμάτων τουλάχιστον από το 2019, όταν οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ άρχισαν να ζητούν από τους υποστηρικτές τους στο κανάλι Telegram να δωρίσουν bitcoin.
Ψηφιακά πορτοφόλια που συνδέονται με τη Χαμάς έλαβαν περίπου 41 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με την έρευνα μιας άλλης εταιρείας ανάλυσης κρυπτογράφησης και λογισμικού, της BitOK με έδρα το Τελ Αβίβ.
Κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο ρυθμιστικών αρχών που ζητούν αυστηρότερους περιορισμούς.
Ερευνητές που μελετούν τη χρηματοδότηση της Χαμάς δήλωσαν ότι τα κρυπτονομίσματα παραμένουν ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η ομάδα για να συγκεντρώσει κεφάλαια, όπως άλλωστε και τα μετρητά μέσω Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ιράν είναι εδώ και καιρό ο βασικός αρωγός της Χαμάς, υπολογίζοντας την τακτική χρηματοδότηση από την Τεχεράνη σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Το Ιράν και οι σύμμαχοί του υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις και απαγορεύεται να χρησιμοποιούν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό περιλαμβάνει την απαγόρευση στο Ιράν να χρησιμοποιεί το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT που χρησιμοποιείται για τραπεζικές μεταφορές. Το κρυπτονόμισμα είναι επομένως ελκυστικό για αυτούς και άλλες καθορισμένες οντότητες, δεδομένου ότι είναι σχετικά προσβάσιμο και πιο δύσκολο να εντοπιστεί.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News