Κόσμος Κυριακή 8/10/2023, 07:48
ΚΟΣΜΟΣ

«Ημερολόγιο πόνου»: Πώς οι οδυνηρές εμπειρίες μπορούν να γίνουν θετικές

«Ημερολόγιο πόνου»: Πώς οι οδυνηρές εμπειρίες μπορούν να γίνουν θετικές

Ακούμε πολλά για το πώς τα «ημερολόγια ευγνωμοσύνης» μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ευγνωμοσύνης και στη βελτίωση της συνολικής ευημερίας, αλλά μια ανατροπή στην καθημερινή πρακτική του ημερολογίου μπορεί να μας οδηγήσει επίσης στην ευτυχία, λένε οι ειδικοί.

«Μία από τις ασκήσεις που ζητάω από τους μαθητές μου να κάνουν, να αναλάβουν κατά τη διάρκεια της τάξης μου στην ευτυχία, είναι να καταλάβουν τι σημαίνει ο πόνος τους», είπε ο κοινωνικός επιστήμονας Άρθουρ Κ. Μπρουκς κατά τη διάρκεια του Atlantic Festival το Σεπτέμβριο.

«Τους ζητώ να κρατήσουν ένα ημερολόγιο πόνου», είπε ο Μπρουκς, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής που διδάσκει για την ευτυχία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο Brooks ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πάρουν ένα σημειωματάριο και να το χρησιμοποιήσουν για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα που έχουν πάρει από οδυνηρές εμπειρίες που εν τέλει οδήγησαν σε θετικά αποτελέσματα.

Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο πόνου για να μάθετε από τις δικές σας προκλήσεις στη ζωή. Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για κάθε εγγραφή στο «ημερολόγιο πόνου»:

– Αφαιρέστε τρεις γραμμές ανά καταχώρηση
– Συμπληρώστε την πρώτη γραμμή περιγράφοντας εν συντομία την οδυνηρή εμπειρία που περάσατε και πώς σας έκανε να νιώσετε. Μία χαρακτηριστική φράση είναι «Έχασα τη δουλειά μου και ανησυχώ για το μέλλον μου».
– Αφήστε τις δύο γραμμές κάτω από την πρώτη γραμμή κενές.
– Επιστρέψτε μετά από ένα μήνα και γράψτε για όσα μάθατε ως αποτέλεσμα της οδυνηρής εμπειρίας στη δεύτερη γραμμή.
– Έξι μήνες αργότερα, γράψτε για ένα καλό πράγμα που συνέβη στη ζωή σας ως αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας στην τρίτη γραμμή.
– Μπορείτε να δείτε τους τρόπους με τους οποίους έχετε μάθει, μεγαλώσει και επωφεληθεί.

Η πρακτική αυτή για μόλις 15 λεπτά την ημέρα έχει συσχετιστεί με αύξηση της διαύγειας των σκέψεων και των συναισθημάτων σας, με καλύτερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και ακόμη και με υποστήριξη για να προχωρήσετε από τραυματικές εμπειρίες, σύμφωνα με τον γκουρού ευεξίας Deepak Chopra και τον Kabir Sehgal, συγγραφέα μπεστ σέλερ των York Times.

Η έκφραση των συναισθημάτων σας για μια οδυνηρή εμπειρία σε χαρτί μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποδοχή. «Η έρευνα έχει συσχετίσει σταθερά τη συνήθη τάση αποδοχής των ψυχικών εμπειριών κάποιου με μεγαλύτερη ψυχολογική υγεία», σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Οι 3 τρόποι για να αγοράσετε την ευτυχία – Ακόμα και με λίγα χρήματα

Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τους πιο ευτυχισμένους εργαζομένους

Τι κάνουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για να παραμένουν υγιείς και ευτυχισμένοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News