Κόσμος Τρίτη 26/09/2023, 15:01
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Πιο αισιόδοξος για τα F-16 μετά την αποχώρηση Μενέντεζ

Ερντογάν: Πιο αισιόδοξος για τα F-16 μετά την αποχώρηση Μενέντεζ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα τηρήσει την υπόσχεσή του να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, εάν οι ΗΠΑ τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Η Άγκυρα επιθυμεί μια γρήγορη ικανοποίηση του αιτήματός της για F-16 από την Ουάσινγκτον, όπου Αμερικανοί νομοθέτες με επικεφαλής τον Δημοκρατικό γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ έχουν μέχρι στιγμής εμποδίσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Οι κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του γερουσιαστή την περασμένη εβδομάδα δημιούργησαν ένα πλεονέκτημα που η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευτεί, δήλωσε ο Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι ο Μενέντεζ παραιτήθηκε προσωρινά από πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η έγκριση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αποτελεί προϋπόθεση για να συμφωνήσουν να πουλήσουν τα πολεμικά αεροσκάφη στην Τουρκία, ενώ η καθυστέρησή της παραμένει το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας.

«Ευελπιστώ ότι, εφόσον μείνουν συνεπείς στην υπόσχεσή τους, το κοινοβούλιό μας θα παραμείνει επίσης πιστό στο λόγο που έδωσε», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους σύμφωνα με τη Σαμπάχ. Ο Ερντογάν αναφερόταν σε διαπραγματεύσεις να αγοράσει νέα αεροσκάφη F-16, καθώς και στη δέσμευση της Τουρκίας τον Ιούλιο να εγκρίνει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας.

Τα σχόλια του Ερντογάν επιβεβαιώνουν τη σταδιακή υποχώρηση της Τουρκίας στις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για να δώσει «πράσινο» φως για είσοδο της Σουηδίας αμέσως μετά την επανασύγκληση των τουρκικών νομοθετικών σωμάτων τον επόμενο μήνα. 

Η Σουηδία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση από τη Ρωσία. Κατέθεσε αίτηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 μαζί με τη γειτονική Φινλανδία, η οποία έγινε δεκτή στη συμμαχία τον Απρίλιο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τους νεοεισερχόμενους και η Τουρκία είναι η κύρια αρνητική στάση μαζί με την Ουγγαρία. 

Ωστόσο, η καθυστέρηση απειλεί να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίοι είναι όλο και πιο ανυπόμονοι να δουν τη Σουηδία ως μέλος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News