Κόσμος Παρασκευή 15/09/2023, 22:46
ΚΟΣΜΟΣ

Το διαστημόπλοιο Soyuz με μία Αμερικανίδα αστροναύτη και δύο Ρώσους κοσμοναύτες προσδένεται στον ISS

Το διαστημόπλοιο Soyuz  με μία Αμερικανίδα αστροναύτη και δύο Ρώσους κοσμοναύτες προσδένεται στον ISS

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz απογειώθηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν την Παρασκευή μεταφέροντας δύο Ρώσους κοσμοναύτες και μία Αμερικανίδα αστροναύτη για να ενταχθούν στο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), όπως έδειξαν ζωντανές τηλεοπτικές εικόνες.

Στις 18:53 GMT (21:53 ώρα Ελλάδος) το διαστημόπλοιο Soyuz MS-24 με επιβαίνοντες την Αμερικανίδα Loral O’Hara και τους Ρώσους Oleg Kononenko και Nikolai Chub προσδέθηκε στον ISS, ανέφερε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Θα προστεθούν στο σημερινό πλήρωμα των αστροναυτών της NASA Jasmin Moghbeli και Frank Rubio, των Ρώσων κοσμοναυτών Dmitry Petelin, Konstantin Borisov και Sergei Prokopyev, καθώς και του Δανού Andreas Mogensen και του Ιάπωνα Satoshi Furukawa.

Οι O’Hara και Chub βρίσκονται στην πρώτη τους διαστημική πτήση, ενώ ο Kononenko στην πέμπτη.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας υπέστη ένα σημαντικό πλήγμα τον περασμένο μήνα, όταν το διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη κατά την προσπάθειά του να προσγειωθεί κοντά στο νότιο πόλο της σελήνης, στην πρώτη σεληνιακή αποστολή της χώρας εδώ και 47 χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο ISS είναι ένα από τα λίγα διεθνή προγράμματα στα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά. Οι σχέσεις σε άλλους τομείς έχουν καταρρεύσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην οποία η Ουάσινγκτον απάντησε με τον εξοπλισμό του Κιέβου και την επιβολή διαδοχικών γύρων κυρώσεων στη Μόσχα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Το διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη

Προσεχώς εργοστάσια σε τροχιά γύρω από τη Γη

Ινδία: Σε «λειτουργία αναμονής» το διαστημικό της όχημα στη Σελήνη

Οι βόλτες στο διάστημα έγιναν μόδα: Το επόμενο βήμα στον διαστημικό τουρισμό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News