Κόσμος Πέμπτη 14/01/2021, 09:06
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ήρθε η ιστορική δεύτερη παραπομπή Τραμπ

Πώς ήρθε η ιστορική δεύτερη παραπομπή Τραμπ

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ ένας πρόεδρος παραπέμπεται προς δίκη στη Γερουσία για δεύτερη φορά. Και για πρώτη φορά η παραπομπή έχει τόσο έντονα διακομματικό χαρακτήρα, αφού ούτε στην περίπτωση του Μπιλ Κλίντον το 1998 δεν είχαμε τόσο έντονη δυσφορία στους κόλπους του κόμματος του προέδρου. Δέκα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ένωσαν τις φωνές τους με τους Δημοκρατικούς ψηφίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να παραπεμφθεί για «υποκίνηση εξέγερσης» σχετικά με το ρόλο του στην φονική εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο. Ο ίδιος θέλησε, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, να στείλει μήνυμα ενότητας και να καλέσει τους υποστηρικτές του να μην προβούν σε νέες διαδηλώσεις, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για κύμα βίας. Αλλά είναι μάλλον αργά. 

Με την δεύτερη παραπομπή στόχος ουσιαστικά είναι να χάσει ο Ντόναλντ Τραμπ το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Εάν η Γερουσία τον κρίνει ένοχο και προβεί στην καθαίρεσή του τότε το Σύνταγμα επιτρέπει μία δεύτερη ψηφοφορία προκειμένου να του απαγορευθεί το να εκλεγεί σε «όποιο αξίωμα τιμής, εμπιστοσύνης ή κέρδους στις ΗΠΑ». Δεν υπάρχει ωστόσο προηγούμενο στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι σε πρόεδρο και επομένως το ζήτημα θα μπορούσε να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. 

Πώς ήρθε η ιστορική δεύτερη παραπομπή Τραμπ-1

Όπως επισημαίνουν αμερικανικά μέσα η εισβολή στο ιστορικό κτήριο του Καπιτωλίου έχει προκαλέσει οργή στους βουλευτές και έντονη ανησυχία για τον βαθύ διχασμό της κοινωνίας. Τα αιματηρά γεγονότα έδειξαν πόσο εύθραυστη είναι η ιστορία της ειρηνικής μετάβασης εξουσίας ακόμη και σε μία ώριμη Δημοκρατία, όπως είναι η αμερικανική.

Αυτό εξηγεί γιατί κινήθηκε μία παραπομπή, που ακόμη και εάν δεν βάλει με «βούλα» ενός δικαστηρίου ταφόπλακα στο πολιτικό μέλλον του Τραμπ, είχε αξία να γίνει ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμού. «Πρέπει να φύγει, είναι ξεκάθαρος κίνδυνος για το έθνος που όλοι αγαπάμε» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι. Τη θέση συμμερίζεται απόλυτα μερίδα Ρεπουμπλικάνων. 

Ανάμεσα στους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής ήταν και η Λιζ Τσένι, «νούμερο τρία» στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα και κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον όχλο, μάζεψε τον όχλο και πυροδότησε αυτή την επίθεση. Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν μεγαλύτερη προδοσία του αξιώματος, του όρκου και του Συντάγματος από πρόεδρο της χώρας», υποστήριξε η Τσένι σε σχετική της δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Τραμπ παρεπέμπφθη προς δίκη και το 2019 για τους χειρισμούς του με την Ουκρανία, αλλά η Γερουσία τον αθώωσε σε μία εν πολλοίς αναμενόμενη εξέλιξη.

Πώς ήρθε η ιστορική δεύτερη παραπομπή Τραμπ-2

Αυτή τη φορά το αποτέλεσμα είνα πιο αβέβαιο. Ο Τραμπ δεν είναι ο πανίσχυρος ηγέτης, που ήταν τότε. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ούτως ή άλλως χάσει τις εκλογές και πέρα από το μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον θα πρέπει να ζυγίσουν στην απόφασή τους και άλλες παραμέτρους, όπως το σοκ στην κοινωνία, αλλά και το πώς θα αντιδράσουν μεγάλες επιχειρήσεις και χορηγοί.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές είναι έτοιμοι να παραπέμψουν τον Τραμπ, σύμφωνα με τους New York Times. Μάλιστα ο Μιτς Μακόνελ, ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία φέρεται να δήλωσε «ικανοποιημένος» με τις εξελίξεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η διαδικασία θα επιτρέψει στο κόμμα να σπάσει τους δεσμούς του με τον Ντόναλντ Τραμπ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Associated Press, BBC, NYT 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News