Κόσμος Δευτέρα 4/09/2023, 16:38
ΚΟΣΜΟΣ

Μαραθώνια η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν – Oι όροι της Μόσχας για τα σιτηρά

Μαραθώνια η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν – Oι όροι της Μόσχας για τα σιτηρά

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 16:00 οι διμερείς επαφές ανάμεσα σε Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass. Οι συνομιλίες διήρκεσαν τρεις ώρες.

Κατά την έναρξη της συνάντησης των δύο ανδρών, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του, ότι είναι «ανοικτός σε συνομιλίες» για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών, από την οποία η Μόσχα αποχώρησε τον Ιούλιο.

Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά, αν η Δύση εφαρμόσει ξεχωριστό μνημόνιο που υπέγραψε με τα Ηνωμένα Εθνη για τη διευκόλυνση των εξαγωγών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το πρώτο μέρος των συνομιλιών μεταξύ του Πούτιν και Ερντογάν ήταν «πολύ εποικοδομητικό».

Το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι δεν υπεγράφησαν έγγραφα κατά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Ο Ερντογάν, κατά την άφιξή του στο Σότσι, είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε «πολύ σημαντική» ανακοίνωση για την εξαγωγή των σιτηρών μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν.

«Το μήνυμα που θα στείλουμε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που θα ακολουθήσει τις συνομιλίες μας θα είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο, ειδικά για τις αφρικανικές, αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου, με στόχο να τον πείσει να επιστρέψει στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, η οποία συνέβαλε στην ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Η Ρωσία υπαναχώρησε από τη συμφωνία τον Ιούλιο –ένα χρόνο μετά την επίτευξή της με διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας– εκφράζοντας την απογοήτευσή της για το ότι οι δικές της εξαγωγές αντιμετώπιζαν εμπόδια, καθώς γιατί δεν έφταναν αρκετά ουκρανικά σιτηρά σε χώρες που τα είχαν ανάγκη.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News