Κόσμος Κυριακή 3/09/2023, 22:31
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Προς αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας κινείται ο Zelensky

Ουκρανία: Προς αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας κινείται ο Zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε την Κυριακή ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Oleksii Reznikov και την αντικατάστασή του από τον Rustem Umerov, επικεφαλής του κύριου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της χώρας.

Η ανακοίνωση που έγινε στο καθιερωμένο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό θέτει τις βάσεις για το μεγαλύτερο ανασχηματισμό στον τομέα της Άμυνας της χώρας εν καιρώ πολέμου, αναφέρει το Reuters.

Ο Reznikov, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Άμυνας τον Νοέμβριο του 2021, έχει συμβάλει στην εξασφάλιση δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας, αλλά έχει καταδικαστεί για κατηγορίες περί δωροδοκίας στις οποίες εμπλέκονται υπουργικά στελέχη, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε συκοφαντίες.

«Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας. Ο Oleksii Reznikov έχει περάσει περισσότερες από 550 ημέρες πολέμου πλήρους κλίμακας», δήλωσε ο Zelenskiy.

«Πιστεύω ότι το υπουργείο χρειάζεται νέα προσέγγιση και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία στο σύνολό της» πρόσθεσε.

Η αλλαγή του υπουργού Άμυνας πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, αλλά είναι πιθανό να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών της Verkhovna Rada. Ο Zelenskiy δήλωσε ότι αναμένει ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τον διορισμό του Umerov.

Ο Umerov, ένας 41χρονος πρώην νομοθέτης που είναι Τατάρος της Κριμαίας, είναι επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας από τον Σεπτέμβριο του 2022 και έχει διαδραματίσει ρόλο στις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις σε καιρό πολέμου, για παράδειγμα, για τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News