Κόσμος Κυριακή 3/09/2023, 15:19
ΚΟΣΜΟΣ

Η συμφωνία για τα σιτηρά στο επίκεντρο της επίσκεψης Erdogan στη Ρωσία

Η συμφωνία για τα σιτηρά στο επίκεντρο της επίσκεψης Erdogan στη Ρωσία

Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan και ο Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin θα επικεντρωθούν στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να επαναφέρει τη Μόσχα στη συμφωνία, δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος του Erdogan για την εξωτερική πολιτική.

«Παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ. Βλέπουμε ισχυρή υποστήριξη από όλο τον κόσμο για την υλοποίηση του διαδρόμου σιτηρών», δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Erdogan, Akif Cagatay Kilic, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.

«Η τρέχουσα κατάσταση (της συμφωνίας για τα σιτηρά) θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα. Είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά ελπίζουμε να επιτύχουμε επιτυχία, διότι πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Kilic.

Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν υποδομές λιμανιών του ποταμού Δούναβη που είναι ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους στην επίθεση στα νότια τμήματα της περιοχής της Οδησσού την Κυριακή, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο Δούναβης έχει γίνει η κύρια οδός της Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών από τον Ιούλιο, όταν η Ρωσία εγκατέλειψε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας που είχε δώσει ασφαλή διέλευση στις εξαγωγές του Κιέβου σε σιτηρά, ελαιούχους σπόρους και φυτικά έλαια μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Άγκυρα αναγνώρισε τις τεχνικές δυσκολίες που περιβάλλουν τη συμφωνία, ιδίως όσον αφορά τα ρωσικά σιτηρά και τους μηχανισμούς πληρωμής, δήλωσε ο Kilic. Το ζήτημα αφορά επίσης διεθνή συστήματα πληρωμών όπως το SWIFT, γεγονός που αποτελεί μια πολύπλευρη πρόκληση, πρόσθεσε ο Kilic.

«Εδώ, η απόφαση του Ρώσου ηγέτη είναι σημαντική. Πιστεύω ότι η διμερής συνάντηση μεταξύ του προέδρου Erdogan και του Putin θα διαδραματίσει τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα», σημείωσε ο ίδιος.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Υπό συζήτηση το σχέδιο για την παράδοση ρωσικών σιτηρών στην Τουρκία σε χαμηλή τιμή

Η Ουκρανία συζητά με ασφαλιστικές για συμφωνία κάλυψης των εξαγωγών σιτηρών

Τζέιμς Σταυρίδης: Η Ρωσία ρισκάρει πόλεμο με το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία εργαλειοποιεί τα τρόφιμα: «Φωτιά» στις τιμές των σιτηρών

Καύσωνες, πόλεμος, περιορισμοί: Αυξάνονται οι απειλές για τα τρόφιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News