Κόσμος Παρασκευή 1/09/2023, 22:43
ΚΟΣΜΟΣ

Putin: Σύντομα μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Xi

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν εκφράσει στο παρελθόν έντονες ανησυχίες για την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία και την πιθανότητα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να βοηθήσει τη Μόσχα.

Putin: Σύντομα μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Xi

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, καθώς ο πόλεμος του Κρεμλίνου στην Ουκρανία παρατείνεται.

«Σύντομα θα έχουμε κάποιες εκδηλώσεις και θα υπάρξει συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο [Xi Jinping]», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίου με φοιτητές στη Ρωσία.

«Αυτός [ο Xi] με αποκαλεί φίλο του και χαίρομαι που τον αποκαλώ φίλο μου, διότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που προσωπικά κάνει πολλά για την ανάπτυξη των ρωσοκινεζικών σχέσεων και της συνεργασίας σε διάφορους τομείς», είπε ο Πούτιν.

Από την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν επιβάλει σειρά συντονισμένων κυρώσεων, με αποτέλεσμα η Ρωσία να ξεπεράσει το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα ως η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν προηγουμένως εκφράσει έντονες ανησυχίες για την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία και την πιθανότητα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να βοηθήσει τη Μόσχα καθώς ο πόλεμος του Κρεμλίνου οδεύει προς την 600ή ημέρα του.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες ήταν τον Μάρτιο στο Κρεμλίνο. Ένα μήνα αργότερα, ο Xi μίλησε τηλεφωνικά για πρώτη φορά μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy.

Η επικείμενη συνάντηση του Putin και του Xi έρχεται επίσης εν μέσω σταθερών επιτυχιών των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στη νότια Ζαπορίζια τις τελευταίες 72 ώρες.

«Τώρα, το πού θα πάνε από εδώ και πώς θα εκμεταλλευτούν αυτή την επιτυχία, θα το αφήσω σε αυτούς να το αποφασίσουν, αλλά έχουμε δει κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας John Kirby στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.

Ο Kirby αρνήθηκε να παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες, επικαλούμενος λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News