Γιατί αυτή η χώρα εμβολιάζει πρώτα τους νέους
Καθώς τα εμβολιαστικά προγράμματα έχουν πλέον ξεκινήσει σε δεκάδες χώρες του κόσμου, η διαδικασία είναι πλέον λίγο-πολύ γνωστή: Πρώτοι εμβολιάζονται οι υγειονομικοί και ακολουθούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Όμως η Ινδονησία επέλεξε να ακολουθήσει άλλο δρόμο. Εκεί, προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, μετά τους υγειονομικούς, έχουν οι νέοι εργαζόμενοι, από 18 έως 59 ετών.
Έτσι, ο 59χρονος πρόεδρος της χώρας, Joko Widodo, ήταν ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο σήμερα. Όμως ο αντιπρόεδρος Ma’ruf Amin είναι 77 ετών και αυτό σημαίνει πως είναι πολύ μεγάλος για να έχει προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.
Ο καθηγητής Amin Soebandrio, μέλος της ομάδας των συμβούλων της κυβέρνησης που σχεδίασε τη στρατηγική «πρώτα οι νέοι» εξηγεί στο BBC ότι έχει νόημα για μία χώρα να εμβολιάσει πρώτα τους εργαζόμενους, δηλαδή εκείνους «που βγαίνουν από το σπίτι και πηγαίνουν παντού και μετά το βράδυ επιστρέφουν στις οικογένειές τους». «Στοχεύουμε σε εκείνους που είναι πιθανότερο να διαδώσουν τον ιό», σημειώνει.
Με αυτή τη στρατηγική, η Ινδονησία θα έχει καλύτερες πιθανότητες να επιτύχει τη συλλογική ανοσία, πιστεύει.
Η Ινδονησία έχει πληθυσμό 270 εκατομμυρίων και τα υψηλότερα συνολικά κρούσματα του κορωνοϊού στη ΝΑ Ασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, περίπου το 80% των κρουσμάτων είναι ανάμεσα στον πληθυσμό των εργαζομένων.
Ενώ τα σχολεία και οι κρατικές υπηρεσίες έχουν κλείσει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει αυστηρά lockdowns, υπό το φόβο των επιπτώσεων στην οικονομία. Πάνω από το ένα δεύτερο του πληθυσμού δουλεύει στη μαύρη οικονομία, επομένως πολλοί δεν έχουν την επιλογή της εξ αποστάσεως εργασίας.
«Όταν εμβολιάζουμε τα εργαζόμενα μέλη ενός νοικοκυριού, αυτό σημαίνει ότι δεν θα φέρουν τον ιό μέσα στο σπίτι, όπου ζουν οι ηλικιωμένοι συγγενείς τους», εξηγεί η δρ Siti Nadia Tarmizi, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι στην Ινδονησία ζουν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, επομένως είναι δύσκολο να απομονωθούν από τα άλλα μέλη της οικογένειας.
Βέβαια, ο λόγος για τον οποίο η Ινδονησία κατέφυγε σε αυτή τη στρατηγική είναι και ένας άλλος. Το εμβόλιο που χρησιμοποιεί δεν έχει δοκιμαστεί σε ηλικιωμένους. Η χώρα στηρίζεται κυρίως στο κινεζικό Sinovac, της CoronaVac, καθώς έχει ήδη λάβει 3 εκατομμύρια από τις συνολικά 125 εκατ. δόσεις που έχει παραγγείλει.
Οι ηλικιωμένοι θα εμβολιαστούν στο δεύτερο γύρο, με τα σκευάσματα των Pfizer-BioNTech και AstraZeneca.
«Δεν ξέρουμε εάν θα δουλέψει και είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί», λέει ο Peter Collignon, καθηγητής λοιμωξιολογίας του Australian National University, για την εμβολιαστική στρατηγική της Ινδονησίας.
Όμως, θεωρεί λογικό τα προγράμματα να προσαρμόζονται στις ειδικές συνθήκες μίας χώρας. «Εάν πρόκειται για μία αναπτυσσόμενη χώρα, μπορώ να καταλάβω γιατί μία πολιτική που προστατεύει τους νέους εργαζόμενους, δηλαδή εκείνους που μεταδίδουν τον ιό περισσότερο, θα μπορούσε να είναι μία λογική μέθοδος, γιατί δεν μπορείς να πεις στον κόσμο να μείνει στο σπίτι», αναγνωρίζει.
moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News