Κόσμος Τετάρτη 23/08/2023, 20:59
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικά ΜΜΕ: «Επεσε το τζετ του Πριγκόζιν – Ηταν στους επιβάτες»

Ο Πριγκόζιν ευρέως γνωστός ως «σεφ του Πούτιν», ξεκίνησε παρέχοντας υπηρεσίες τροφοδοσίας στο Κρεμλίνο και στον ρωσικό στρατό πριν ιδρύσει την ομάδα Wagner

Ρωσικά ΜΜΕ: «Επεσε το τζετ του Πριγκόζιν – Ηταν στους επιβάτες»

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ο επικεφαλής της Wagner φέρεται να είναι νεκρός, δυο μήνες μετά την ανταρσία όταν το ιδιωτικό αεροπλάνο στο οποίο αναφέρεται ότι επέβαινε κατέπεσε σε περιοχή ανάμεσα στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass, το οποίο αναμεταδίδει το Reuters, η Ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Rosaviatsia) γνωστοποίησε ότι ο Πριγκόζιν ήταν στη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου. Οπως αναφέρεται στο αεροσκάφος επέβαιναν 10 άτομα (επτά επιβάτες και τρια μέλη του πληρώματος)

«Ξεκίνησε έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους Embraer που σημειώθηκε απόψε στην περιοχή Τβερ. Σύμφωνα με τη λίστα επιβατών, μεταξύ αυτών είναι το όνομα και το επώνυμο του Πριγκόζιν», ανακοίνωσε η Rosaviatsia.

 

Σύμφωνα με κανάλια στο Telegram που συνδέονται με την Wagner το ιδιωτικό τζετ του Πριγκόζιν κατερρίφθη από την ρωσική αεράμυνα. Πλάνα από την περιοχή Τβερ, κατέγραψαν ίχνη που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε τροχιά αντιαεροπορικού πυραύλου. Το αεροσκάφος, ένα Embraer Legacy 600, φαίνεται στη συνέχεια να πέφτει με το ένα του φτερό να λείπει. Το αεροπλάνο τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2019 λόγω της σύνδεσής του με τον Πριγκόζιν. Ο επικεφαλής της Wagner φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο, μεταξύ άλλων και λίγο μετά την αποτυχημένη ανταρσία του, όταν το αεροπλάνο αναχώρησε από την Αγία Πετρούπολη για τη Λευκορωσία το πρωί της 27ης Ιουνίου.

Μόλις χθες δημοσιεύτηκε βίντεο στο οποίο ο Πριγκόζιν εικονιζόταν με ρούχα παραλλαγής και τουφέκι εφόδου στα χέρια. Το βίντεο τραβήχτηκε σε χώρα της Αφρικής, σύμφωνα με το κανάλι Grey Zone στην πλατφόρμα Telegram.

Ρωσικά ΜΜΕ: «Επεσε το τζετ του Πριγκόζιν – Ηταν στους επιβάτες»-1
Reuters

 

Η αντάρσια του Πριγκόζιν

Υπενθυμίζεται πως ο Πριγκόζιν, o οποίος έγινε ευρέως γνωστός από την εμπλοκή της Wagner στην Ουκρανία, είχε μακρά σύγκρουση με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία που κλιμακώθηκε στις 24 Ιουνίου, όταν εκδηλώθηκε ένοπλη ανταρσία. Η πορεία προς τη Μόσχα σταμάτησε αφού ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έκανε έναν συμβιβασμό και ο Πούτιν προσέφερε στον Πριγκόζιν και στους αξιωματικούς της Wagner ασυλία. Τότε μάλιστα ο Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι ζήτησε στον Πούτιν να μην σκοτώσει τον επικεφαλής της Wagner. «Είπα στον Πούτιν: θα μπορούσαμε να τελειώσουμε (σ.σ. τον Πριγκόζιν), χωρίς πρόβλημα. Αν όχι με την πρώτη προσπάθεια, τότε με τη δεύτερη. Του είπα: μην το κάνεις αυτό», είχε δηλώσει.

Τον Φεβρουάριο, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι η πρόσβασή του στις ρωσικές φυλακές για τη στρατολόγηση μισθοφόρων είχε διακοπεί. Το υπουργείο Αμυνας άρχισε να στρατολογεί από φυλακές λίγο αργότερα, υιοθετώντας την τακτική της Wagner. Οι εντάσεις μεταξύ του μισθοφορικού στρατού και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων βγήκαν στην επιφάνεια στα τέλη Φεβρουαρίου, με τον Πριγκόζιν να κατηγορεί δημοσίως τον Σοϊγκού και τον στρατηγό Γκερασίμοφ για προδοσία, υποστηρίζοντας ότι παρακρατούσαν σκόπιμα πυρομαχικά από τους άνδρες της Wagner στην πρώτη γραμμή των μαχών. Ο πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε ανεπιτυχώς να μεσολαβήσει.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS